2017-03-05 337 瀏覽
美味和食之旅筆者好鍾意食日本野,無論係刺身、壽司、拉麵或者丼飯,到都好鍾意食。喺雜誌見到喺尖沙咀嘅市中心開咗一間價廉物美嘅日式餐廳,嗰度嘅刺身十分好味,而且好抵,於是就決定同朋友去試一試。餐廳細細間,而且門面得非常之有富有時代感,餐廳環境非常好,很光猛,而且很有日式氣氛,好乾淨,感覺好舒服。好適合同朋友黎食。呢間日式餐廳有好多種唔同嘅日式食品,例如:有刺身、壽司、手捲、魚生飯、鰻魚飯、拉麵、沙律、炸物、燒物等等,各種日式食品都有。十分齊備。筆者坐喺吧枱,可以一路食飯,一路望住師傅表演切魚生,是一個難忘的體驗。餐廳既餐具十分有日本嘅特色好有feel。餐廳嘅服務員服務十分周到,時時會為你添茶。首先上場嘅就係牛油果沙律,呢個牛油果餐好豐富,除咗牛油果,仲有白魚魚生,三文魚魚生同埋加上乳洛芥末嘅醬汁,十分清新,十分好味,食落去辣辣地、酸酸地、十分刺激食慾。跟香脆嘅鍋巴一起吃,十分特色,如果個人覺得辣,可以食新鮮嘅沙律菜來中和一下,十分體貼十分細心。鵝肝鴨胸丼十分抵吃,有好多塊鴨胸,鵝肝好大塊,賣相不錯,好靚,飯上面灑上芝麻 和魚子及沙律,拼湊成一幅很美麗的圖畫。首先試下鴨胸,鴨胸非常之肥美,而
美味和食之旅

筆者好鍾意食日本野,無論係刺身壽司、拉麵或者丼飯,到都好鍾意食。喺雜誌見到喺尖沙咀嘅市中心開咗一間價廉物美嘅日式餐廳,嗰度嘅刺身十分好味,而且好抵,於是就決定同朋友去試一試。
呢間日式餐廳有好多種唔同嘅日式食品,例如:有刺身壽司、手捲、魚生飯、鰻魚飯、拉麵、沙律、炸物、燒物等等,各種日式食品都有。十分齊備。
餐廳既餐具十分有日本嘅特色好有feel。
餐廳嘅服務員服務十分周到,時時會為你添茶。
鵝肝鴨胸丼十分抵吃,有好多塊鴨胸,鵝肝好大塊,賣相不錯,好靚,飯上面灑上芝麻 和魚子及沙律,拼湊成一幅很美麗的圖畫。首先試下鴨胸,鴨胸非常之肥美,而且十分甘香,外皮煎得脆脆,咬落去有甘香嘅油流出來 ,十分美味可口,鵝肝簡直是極品十分肥美,煎得剛剛好,又不會太乾身,鵝肝嘅香油滲透了每一個味蕾。簡直是味覺的享受,丼飯落了不同香料及芝麻,十分美味可口,而且配合生菜和西蘭花,選用了新鮮的珍珠米 ,十分健康。
最豐富就係呢個什錦盛丼,什錦盛丼十分豐富,有很多海膽、蟹柳、蟹肉、三文魚及魚子。十分抵食,每樣材料都是精挑細選,蟹腳、蟹柳、蟹肉十分甜美可口,三文魚既肥肉比例剛剛好,十分鮮甜。筆者最喜愛的就是海膽,海膽肥美甘香, 十分好吃。每樣海鮮都是筆者最愛的,一次過滿足曬咁多願望。
呢個軟殼蟹沙律卷絕對充滿驚喜,薄薄嘅粉皮包住新鮮嘅生菜,生菜包住美味嘅鮮甜嘅軟殼蟹,再灑上新鮮嘅千島醬和魚子,食落去甜甜地酸酸味,又有生菜新鮮嘅味道,而且軟殼蟹非常之香脆,又有鮮甜嘅蟹肉味,味道層次十分豐富,食起嚟好夾,絕對係喜出望外,值得一試。
餐廳有好多種唔同嘅串燒,筆者叫左幾串試下,例如:豚肉露筍卷、煙肉荔枝串、花枝明太子串及海膽芝士蘑菇串。
新鮮嘅蘑菇上面加了芝士和鮮甜嘅海膽十分惹味。
肥美嘅豚肉包住甘甜嘅蘆筍,甘筍嘅甜味完全中和了豚肉的鹹味,食起嚟非常之。

鮮甜爽口嘅魷魚,包住美味嘅明太子,明太子十分香口,又不會太鹹,一啖一口非常好味,又開胃,惹味嘅明太子出口中爆出來,爽呀。
甘香多油嘅煙肉包住甜美嘅荔枝,煙肉煎得十分香脆,荔枝非常清甜,荔枝角清甜味道完全帶出煙肉嘅味道,估唔到食起黎都幾正,值得一試。