2020-01-09 2085 瀏覽
選擇一間餐廳除左因為價錢、食物質素、環境,都仲有其他因素既。今次黎到近期香港最火熱既食店 – 龍門冰室朝聖一下。平日晚上,未夠7點已經開始排隊,不過都好快安排到座位。喺香港茶餐廳,繁忙時間要搭枱少不免,人多啲枱有啲迫,不過好彩之後都調到去卡位。食物方面,黎之前做了功課,知道份量都好大,所以唔敢叫太多。叫左個鐵板牛扒餐、玉子燒餐、蜜糖雞翼、奶茶紅豆冰…鐵板牛扒餐﹕爵士西冷扒+香草腸+薯菜+羅宋湯一如其他食評所講,份量超大,牛扒好厚身,唔係一般茶記薄chit chit 用鬆肉粉”拿”過嗰種,肉質彈牙仲有肉汁,但略嫌過熟。香草腸都係巨型,外皮夠脆但冇乜香草味。薯條幾好食,明顯新鮮炸,仲好脆又唔太油。羅宋湯味道幾好,少少辣,仲有好多菜同蘿蔔。玉子燒餐﹕ 咸牛肉芝士玉子燒+炸蝦+撈丁個蛋其實似奄列多過玉子燒,捲得唔夠多層,但火喉控制啱啱好,切開仲見到半熟蛋汁同半溶芝士。相信所有雞蛋菜式都係龍門冰室既拿手野,有番一定水準。炸蝦正常啦,唔油,大隻啲就更好啦。個撈丁太乾,單憑蛋汁去撈晒成個丁麵冇乜可能,最後我地用左牛扒餐個羅宋湯黎撈,反而有驚喜 蜜糖雞翼﹕雞翼夠入味,幾大隻,唔乾,加埋啲蜜糖好有自己去

鐵板牛扒餐﹕爵士西冷扒+香草腸+薯菜+羅宋湯

玉子燒餐﹕ 咸牛肉芝士玉子燒+炸蝦+撈丁

蜜糖雞翼﹕
雞翼夠入味,幾大隻,唔乾,加埋啲蜜糖好有自己去BBQ燒雞翼既感覺。作為小食都唔錯。

奶茶紅豆冰 (少甜少冰)﹕
個人推介。茶味濃,紅豆起沙,反正凍飲都加$3,呢杯加$9都幾抵飲。

總結﹕喺香港,競爭大租金貴,難得有個良心兼無私既老闆,我地要好好珍惜。
  • 羅宋湯
  • 奶茶紅豆冰