2023-07-31
今日有一班識食嘅朋友帶路,嚟到天文臺道最高嘅位置享受蒸氣海鮮盛宴,平時經過都唔留意到呢度有間餐廳,但係一試就驚為天人😇😇呢度主打係蒸氣海鮮,海鮮每日空運新鮮到港,有各種各樣唔同嘅套餐同埋海鮮可以選擇豐儉由人,而家尊貴海鮮套餐做緊五折優惠,總共有10款優質海鮮$449/位,呢個價錢已經包咗菲律賓野生膏蟹🦀同澳洲青年龍蝦🦞而今晚食嘅呢隻蟹,係我食過最甜嘅蟹💯💯💯強推🔥🔥全程都有店員幫手,由消毒餐具開始,到蒸海鮮,每樣嘢時間店員都掌握得好好😎😎差唔多時間嘅海鮮會一齊蒸,淨係負責坐喺度食就得🤤🤤一開始店員都會先俾個海鮮拼盤望吓,見到每樣都大大件,好肥美咁樣,口水都流啊日本野生大赤蝦🦐赤蝦刺身食得多,都係第一次蒸嚟食,蝦肉彈牙鮮味十足,搣開蝦頭,精華湯汁流晒出嚟,果然好甜,蝦頭仲有膏添✨黃金翡翠螺🐚有好大嚿肉,先唔點任何醬汁,試一試原味道,螺肉味好濃郁,諗起阿媽煲湯d螺肉,蒸得啱啱好,唔會太Un大西洋野生青口🌊唔係講笑,鮮味濃郁到好似啱啱喺岸邊拎出嚟連埋海水一齊放入口嘅感覺,好似成個大西洋都係個口腔度,自帶海水嘅鹹味,亦都好大隻日本大元貝 蒸到脹卜卜成粒波咁,扇貝上面有啲湯汁,先飲一啖,鮮甜到爆
日本大元貝 蒸到脹卜卜成粒波咁,扇貝上面有啲湯汁,先飲一啖,鮮甜到爆🥹🥹全部都處理得好好,全部食晒落肚,勁滿足
韓國斧山珍珠蠔🦪好大隻嘅珍珠蠔,唔使調味食佢嘅原汁原味,好正
日本深海石班一夜干🐟口感比想像中彈牙,可能因為好厚切嘅關係,啖啖肉好實在
台灣九孔鮑魚🤩可以用嫩口來形容呢個鮑魚,蒸嘅時間真係完美
最後到主菜龍蝦同埋膏蟹🥳🥳龍蝦係澳洲青年龍蝦,肉質特別彈牙紮實,亦都好多膏🦞🦞最後出場嘅係菲律賓野生膏蟹🦀🦀聽店員講,呢度嘅店主,因為識得菲律賓漁民,所以係可以直接一手攞到最靚嘅海鮮🌊🌊第一次食到原來膏蟹除咗食膏之外,蟹肉係咁驚為天人💥甜到不得之了,大家一定一定要黎試吓佢啲蟹🦀❤️❤️
食晒所有海鮮之後,仲有機蔬菜籃同埋精華粥底,配埋魚皮食,不得了,唔需要咩特別調味,就係最佳嘅原味道🥰🥰