餐廳: 殿 大喜屋
資訊:

香港食日式放題嘅地方都有好多間,我啲朋友知我成日食放題,佢地都會問我意見。我自己就鍾意集團式連鎖嘅放題店,佢哋嘅食物水準會比較穩定,地方都會比較乾淨企理。今次我介紹呢間「殿大喜屋」我之前都食過幾次,今次佢哋已經轉左新Menu,可以又嚟試下。自助區有甜品、飲品、沙律及小食、咖啡、韓國真露、白酒、清酒、梅酒、果汁、汽水、啤酒、冷泡茶、軟雪糕、熱湯、海膽手卷、小食等都可以自己出去拎㗎。除左自助區之外,其他食物可以用「QR code」落單夠晒方便。▪️刺身▪️創作壽司▪️江户前壽司▪️火炙壽司▪️卷物▪️軍艦▪️一品料理▪️串燒▪️燒物▪️炸物▪️天婦羅▪️蒸焗及鐵板▪️麵鍋▪️甜品等「殿大喜屋」轉咗新Menu ,刺身冇咗拖羅,轉咗長腳蟹。除左大路嘅刺身之外,呢度仲有池魚王、針魚刺身、平時一般放題店比較少見。以下食物係我推介,我至少叫咗兩轉或以上㗎😋😋😋❤️長腳蟹、池魚王長腳蟹啖啖肉好鮮甜,每張枱都有提供剪刀食起嚟夠方便。池魚王肉質較結實有口感,味道鮮甜魚油都幾香。❤️魚子醬龍蝦沙律多士、鮑魚拖羅蓉海膽杯多士好香仲夠晒脆口,配埋魚子醬龍蝦沙律味道非常夾,好好味。鮑魚拖羅蓉海膽仲有三文魚子,配搭已經好吸引,樣樣都好新鮮,但份量

▪️刺身
▪️天婦羅
▪️蒸焗及鐵板
▪️麵鍋
▪️甜品

以下食物係我推介,我至少叫咗兩轉或以上㗎😋😋😋

❤️長腳蟹、池魚王
長腳蟹啖啖肉好鮮甜,每張枱都有提供剪刀食起嚟夠方便。
池魚王肉質較結實有口感,味道鮮甜魚油都幾香。

❤️魚子醬龍蝦沙律多士、鮑魚拖羅蓉海膽杯
多士好香仲夠晒脆口,配埋魚子醬龍蝦沙律味道非常夾,好好味。
鮑魚拖羅蓉海膽仲有三文魚子,配搭已經好吸引,樣樣都好新鮮,但份量唔多,可以一次過叫返幾杯😋😋

❤️醬油汁燒左口魚邊壽司
炙燒過嘅左口魚魚油特別豐富,入口即溶,必點。

❤️花雕醉鮑魚
花雕酒味唔算好濃,帶少少甜味,醉鮑魚夠腍,咬落鮮甜入味。

❤️西京燒比目魚、蒲燒鰻魚
比目魚燒至脆邊,味道帶甜魚油都幾香。
鰻魚肉質鮮嫩肥美啖啖肉。

😍和牛薄燒、蒜蓉粉絲蒸扇貝
大大塊和牛,牛味香濃,一口食超滿足,我叫咗4 轉,真心推介。
每次食海鮮我都好鍾意食扇貝,蒜蓉粉絲味勁香濃,我都食咗好多隻。

😍清酒煮鮮蜆
清酒味唔突出,但蜆肉非常鮮嫩,又係食到停唔到口,我叫咗幾轉。

😍Milk Top 沖繩海鹽雪糕
香港好少放題店有Milk Top 雪糕,呢隻沖繩海鹽雪糕選用北海道牛乳,奶味好香濃,甜中帶點鹹味,真心好食。

環境方面餐廳都幾大,卡位都幾多坐得舒服。食物選擇又多,我都試唔晒,我點嘅食物全部都唔錯,幾乎冇乜挑剔。下次都要再嚟試下,希望可以繼續保持到高水準。

2022-09-07