2023-11-02 33 瀏覽
放工係尖沙咀搵食,行過見到一間特色小店,店內裝修好有風格,好港風!打卡一流。拉麵價錢$100左右,店內全由師傅一人打理,用心烹調製作,點餐時會推介那一款湯配那一款軟硬度的麵較合適,務求提供一碗睇得又好食的拉麵。白鳥湯拉麵一看賣相已經好吸引,湯底不會死鹹,也不會有一層油,清澈透明的湯底帶有濃厚的豚味,湯底比外面的拉麵店優勝。雞肉片肉質軟腍,同湯底非常夾。豚骨湯拉麵 $88豬骨湯底簡單得黎又唔平淡,濃濃的鮮甜味,麵條煮得十分爽口,食落感覺到麵條彈性岩岩好,完美地吸附了湯汁的滋味。配料方面,豚肉片鮮嫩多汁,海苔增添了微妙的風味層次。小食小鋼炮雞卷以為是普通野,但雞肉肉質嫩滑,加上店家特調味道,非常特別。日式餃子外皮煎到少脆,入面肉汁鎖死,一啲都唔乾身!

白鳥湯拉麵

豚骨湯拉麵 $88
小食小鋼炮雞卷
以為是普通野,但雞肉肉質嫩滑,加上店家特調味道,非常特別。

日式餃子
外皮煎到少脆,入面肉汁鎖死,一啲都唔乾身!
2023-10-25