今日同大家分享嘅係我好期待嘅-香港正宗嘅順德中菜館彤福軒 The Legacy House,係Rosewood瑰麗酒店旗下㗎!仲係米其林推薦㗎餐廳🍴一踏入餐廳,就被呢度古色古香嘅中式裝修風格吸引住啦🤩侍應先上嚟嘅係香噴噴嘅蜜汁叉燒,好軟好入味,再配埋微微酸爽嘅柚子皮,一個字,太靚啦!😆果仁酥香牛肉粒外脆內嫩,同柚香水晶柚皮嘅清甜搭配,開胃至上啊🍋接著上嚟嘅係招牌彤福生拆鮮魚羹,魚肉新鮮彈嫩,湯頭鮮美香濃,食到咁香👍🏻金腿榄仁蟹肉鮮奶炒富貴蝦球,赖尿蝦大粒彈牙,榄仁增添獨特香氣,蝦肉饱滿新鮮,加埋奶香,一口咬落去蝦汁四溢😋然後上嚟嘅係我嘅至愛-蒜蓉陳村粉蒸星斑球,香蒜同魚肉嘅撞擊簡直完美!✨魚肉香嫩,粉絲有啖勁,蒜蓉入味,真係食响口意猶未盡🔅當然,唔可以錯過招牌芋蓉香酥鴨,芋香同鴨油嘅完美結合,外酥內嫩,美味程度直逼北京全鴨仔‼️侍應推薦咗姜蔥花膠條捞牛肝菌麵,濃郁嘅姜蔥香味同滑嫩香甜嘅牛肝菌完美結合,真係令人食指大動!🌟甜點一定要點楊枝甘露同脆皮炸鮮奶,甘露Q彈軟糯,配埋葡萄乾果仁,誘人口水💯仲有外酥內嫩嘅炸鮮奶,簡直永遠嘅回頭客!總之,呢度嘅裝修、食材同味道一樣都好出色!強烈推薦比各位

一踏入餐廳,就被呢度古色古香嘅中式裝修風格吸引住啦🤩

魚肉香嫩,粉絲有啖勁,蒜蓉入味,真係食响口意猶未盡🔅

總之,呢度嘅裝修、食材同味道一樣都好出色!強烈推薦比各位姐妹嚟試試!不過要提前約一個月左右啊❕好夠人氣㗎🉑

#香港 #香港酒店 #香港探店 #尖沙咀美食 #香港瑰麗酒店 #香港打卡 #香港好去處 #香港餐廳 #香港餐廳推介 #瑰麗酒店 #香港點心 #香港下午茶 #Rosewood #ASenseofPlace #發現寶藏酒店 #香港米其林餐廳 #香港米其林
2023-10-23
  • 拆魚羹