2022-07-20 234 瀏覽
相信大家都會同意,屋企入面嘅廚藝高手多數都係老一輩嘅婆婆或者嫲嫲,今日我地黎左一間叫做『川婆婆』嘅川菜餐廳,唔知能唔能夠食到值得回味同懷緬嘅味道呢? 今次就帶大家打開『川婆婆』嘅神秘面紗! 點解要叫神秘面紗呢? 首先,佢嘅位置可以話係『柳暗花明又一村』,佢零零捨捨屈左入寶勒巷入面,如果你行過條大路冇為意專登望入去,就可能錯過左呢一間餐廳!不過,川婆婆花左好多心思係裝修上面,門面近乎用全紅色,紅噹噹除左吸引眼球以外,更突出到佢係食『辣』嘅主題!而且係上去嘅樓梯位置,佢都放左幾個國術用黎『變面』嘅面譜係度做裝飾,所以我地就以神秘面紗黎形容啦! 只要行上呢條樓梯,你就會黎到川婆婆嘅門口啦! 食好西係要付出努力架啦,加油!上到黎你就會見到,有室外同冷氣位,咁熱嘅天氣,我地當然會坐冷氣位啦! 一入到餐廳,佢唔似出面咁用紅色做主題,反而簡簡單單用番石屎面,加上一d別緻嘅標語,營造出街頭食串串嘅特色,別有一番風味! 坐嘅位置都寬敞,唔會夾硬要大家逼埋一齊,雖然張櫈係圓櫈冇靠椅咁好坐,但大家可以打開張櫈將d外套同袋放入去,咁樣就唔會吸晒『麻辣味』啦! 好貼心! 值得讚! 接下黎,就係要睇一睇下個餐牌

接下黎,就係要睇一睇下個餐牌,餐牌入面都透露左一個細微嘅訊息,就係有個帶住黑超好潮嘅婆婆食緊串串火鍋,令我地有d期待! 個放題可以食足100分鐘,d野食可以自己任拎,唔駛等晒d時間,CP值超高! 今次我地揀左B餐,一人可以揀一款牛,仲送海鮮拼盤,雖然成300蚊1位,但食完我地真心覺得物超所值!

一個大L型嘅雪櫃,入面放左好多唔同嘅自助食物,大量嘅肉肉同唔同嘅菜,大部份佢串好晒,勁好心機,份量又分好一份份,勁方便! 想食乜就拎乜,而且入面好多刁鑽嘅食材,而且比你任拎,由於食物嘅種類真係太多,我地都真係唔係樣樣食得晒就已經飽左,真心好抵食!! d食物跟住落黎我地會慢慢推介!

另外佢仲有一個極大嘅飲品櫃,入面有多款汽水同飲品,當中包括無糖既茶、解辣嘅維他奶、仲有加多寶添! 最特別係,佢所有汽水都係玻璃樽250ML 裝架、連埋紅茶花傳嘅茶都有玻璃樽裝,真係落足本! 除左呢d之外,仲有最近大熱既ANSON LO代言嘅0糖0卡0脂飲品,可以滿足到唔同人嘅需要!

佢個醬料區都好值得一讚,特別係個醬油碟好大個,可以落到好多料又唔會滿瀉,食好辣嘅人可以落辣椒+辣椒粉加醋同豉油(大推, 記得加醋呀!),唔食得辣嘅可以用芝麻醬,岩晒唔同人!

座位上面有2個爐,一邊可以比你燒肉,一邊可以用黎打邊爐,一次食晒2種口味! 正!

要進入正題啦,個店員知道我地其中一個唔食得太辣,就叫左我地揀鴛鴦鍋,一個係黃酒雞湯底,一個勁特別係麻辣紅茶湯底!

👉🏻麻辣紅茶湯底
由於天氣太熱嘅關係,店員話老闆新推出左呢種湯底比大家揀,食落會解膩d同下火!有3款茶底揀,有普洱、紅茶同菊花茶,佢仲會另外配多支玫瑰水或者桂花水比大家揀,用黎加湯,另外仲多一壺椰漿添,如果擔心太辣就可以加落去中和一下,超貼心!

我地之所以大推呢個湯底,除左用料足同充滿心思之外,最重要都係味道夠正,有超豐富嘅層次! 係最初嘅時候,我地會食到d配料會有陣玫瑰花香嘅麻辣,加上茶底真係中和左d肉肉既油膩感,真係可以食多幾串!

食到一半左右呢,個湯底陣花香就會冇左,就會變成麻辣湯底味,但由於係茶底,唔會一味死辣,令人食得好舒服!

食到咁上下,你就可以加下個椰漿,令個湯底多一陣椰香同甜味,就會食到另一番風味!真心,呢個湯底係每個階段都令我地覺得好驚艷,真係要試下呢隻茶湯湯底!!

👉🏻黃酒雞湯底
呢個湯底超多菇,有蟲草花、茶樹菇、姬松茸、舞茸等等,(大家千其咪咁快食晒d菇呀!!雖然d菇好好食) 起初食落味道唔重,但川婆婆玩味道層次真係好叻,當你一路滾呢個鍋嘅時候,奇蹟就會出現! 個湯居然變左勁濃郁嘅菇湯底,用黎食菜同海鮮呀,真心一流!!

👉🏻牛小排、牛頸脊
講完湯底就要講下主角,就係一人一碟嘅精品牛啦!份量唔少架,你望落好似細細碟,其實佢下面仲有好多肉墊底,一碟大約有1X塊牛! CP值超高!

先講牛小排,牛小排堪稱一隻牛最靚嘅部份,用黎燒肉同打邊爐都好岩食,脂肪比例重,肉質較為滑同淋!

至於牛頸脊呢,你見到都好多雪花,但其實岩減肥人士食,因為牛頸脊既脂肪含量較低,而且牛肉味重!不過,相比起牛小排,就會冇咁淋!
由於呢2碟肉都好靚,打邊爐唔係唔好,但有雪花嘅肉用黎燒既話,佢嘅油香都逼晒出黎,加上有少少脆邊,一路燒一路加少少枱面有嘅雜香料鹽,牛肉味真係出晒黎! 如果喜歡食牛肉味嘅,個人建議燒肉燒晒佢!

👉🏻海鮮盤 - 2人份
呢個海鮮盤係送嘅,有2隻鮑魚仔、2隻大虎蝦、同沙白10隻、福建蟶子10隻,d海鮮好乾淨,可以安心咁食!沙白、蟶子同飽魚都好鮮甜,虎蝦超大隻,肉勁厚!!

店員推介我地食佢嘅肥牛串、新鮮牛肉串、薯粉(大愛),仲有台式丸等等!

👉🏻金菇肥牛串 & 韭菜肥牛串
平時係屋企食最麻煩仲工序就係包,但金菇肥牛卷真係天作之合,咁樣卷埋真係有口感得黎又好好食,呢度一串串,串好晒,直接落鍋唔會散,爽!

至於韭菜肥牛卷,就見人見智啦,鍾意食韭菜既人就會好中意食! 都係推!

👉🏻莞茜牛肉串 & 白辣椒牛肉串 & 菠蘿牛肉串
聽店員講莞茜牛肉串係呢度嘅鎮店之寶,的確,由於莞茜好鮮,食落去莞茜味好濃,加上老闆堅持用新鮮牛肉,肉質較滑而肉味濃,愛莞茜人士必食!!

冇諗過呢度居然會有白辣椒牛肉串,白辣椒係湖南名物,用黎炒肉一流,本身白辣椒唔會好辣,但味道好濃,夾埋牛肉食就岩晒重口味人士!

至於菠蘿牛肉串呢,就好適合女士啦,食落酸酸甜甜,加入去麻辣鍋入面都唔會好辣,因為菠蘿既甜酸味會中和番D辣味,食落又好開胃! Yummy!

👉🏻辣拌魷魚鬚
全兜都係鬚,我地拎晒去燒,唔太辣,食落好爽口,口感一流! 中意食魷魚鬚,唔好放過!

👉🏻台式丸
呢度嘅台式丸有三星蔥豬肉丸、粟米丸、墨汁墨魚丸同埋芝士丸!三星蔥豬肉丸放入口要小心,因為三星蔥既汁會爆出黎,超香濃! 至於呢隻台式芝士丸嘅芝士味較淡,但好流心都唔錯呢! 墨汁墨魚丸好彈牙,而且有淡淡嘅甜味,好特別! 至於粟米丸就好Juicy!!

👉🏻牛黃喉、牛柏葉、魷魚花
居然牛黃喉呢d刁鑽部位都有得食,一咬落去,極其爽口彈牙,大推!!

其實牛柏葉係一樣打邊爐嘅絕妙食材,不過好多時我地都會唔記得撈番上黎搞到縮晒水,UN晒。不過,呢度d牛柏葉係串起左,你就唔怕到時撈唔番,一拎就食得,超貼心!!

婆婆真係婆婆,魷魚切到起晒花,刀功一流!正正因為刀功嘅關係,串魷魚比起平時食更為爽口易熟!同一樣嘅食材,但只要花少少心思,味道同口感就會得到大提升! 正!

👉🏻豆卜串
又係麻辣火鍋另一樣嘅名物,超索湯吸味……佢唔係比普通豆卜!! 抵讚!

👉🏻鵝腸、黑柏葉、墨魚仔、萵苣
鵝腸每一條都好肥美好飽滿!! 不得了!

而且我地冇諗過會有黑柏葉食,每一塊都好大塊,唔使擔心搵唔番! 爽口又健康!

墨魚仔就好彈牙,唔會縮水!! 佢本身仲開埋肚,可以兜住d湯同汁食,正!

至於萵苣配埋麻辣鍋又係絕配食材! 正!

👉🏻墨魚麵 & 雜菜籃
川婆婆嘅特色食物真心好多,估唔到會有墨魚麵食!! 墨魚麵麵質爽身,食落有嚼勁,而且微甜,好有驚喜!

雜菜籃就記得要配個黃酒雞湯,當個湯味道起左變化變成菇湯之後,將d菜放入去,連埋最初d菇一齊食,勁重菇味,真係好適合用黎食菜!!

👉🏻薯粉
今餐最驚艷嘅就係呢個薯粉,好大塊,又勁滑身同索汁! 拌芝麻醬食又得、拌醋+香料一齊食又好得! 我地係咁食個薯粉…..食左好多,哈哈哈哈! 食到食唔到其他野! 爆推!

總括黎講,川婆婆呢個放題真係好用心同高質,食材經過精心處理同挑選,加上有好多刁鑽嘅食物同種類,又可以燒同打邊爐,最正係連飲品都高質! CP值勁高嘅放題,好值得回頭經常食!! 無論食辣同唔辣都好,風味特色都好出色,好岩同朋友一齊黎食!