2024-04-18 1537 瀏覽
宮崎駿嘅動畫可以講喺陪伴我哋長大,我個人就較喜歡佢早期嘅作品,例如:「天空之城」、「風之谷」,至於「千與千尋」都覺得喺一齣幾特別嘅作品。最近偶然睇到食友晌「和道屋」嘅食評,見到竟然有個1:1嘅「無面男」坐鎮,加上餐廳嘅裝修和風感十足,絕對可以嚟一趟偽日本之旅美食篇。雖然餐廳設喺二樓,但地下入口嘅長長走廊,已經極具打卡感,「無面男」就坐咗喺度等大家同佢打卡,加上天花嘅燈籠,真喺話俾人聽去咗日本絕對會相信囉。拾級以上,都仲未正式入到餐廳,極具和風嘅彩繪,以及 一串串嘅燈籠,又喺另一個打卡位。走進餐廳嘅用餐區,地方都幾大,除了有多張散枱之外,最入面仲有三組仿榻榻米座位,較自成一角。一室木系嘅裝修,加上牆上貼咗唔少昭和年代嘅海報,配合埋昏暗嘅燈光,感覺更似去咗一趟日本,非常有氣氛。櫈底下都設有小布籃,等客人方便擺袋、背包,都喺少少貼心嘅安排。作為居酒屋定位,自然刺身、壽司、串燒、浜燒、燒物、石燒料理、鍋物、一品料理……等等一應俱全,餐牌一整大本圖文並茂,不過,有啲難影,所以,就無影出嚟俾大家參考。而我哋就試咗一個「海膽x和牛二人前」($1,288),一共有7道菜,有齊好多餐廳嘅招牌菜式,當中4
作為居酒屋定位,自然刺身壽司、串燒、浜燒、燒物、石燒料理、鍋物、一品料理……等等一應俱全,餐牌一整大本圖文並茂,不過,有啲難影,所以,就無影出嚟俾大家參考。而我哋就試咗一個「海膽x和牛二人前」($1,288),一共有7道菜,有齊好多餐廳嘅招牌菜式,當中4款有海膽元素,夠晒膽「式」過人。
此外,仲有幾好幾款套餐,例如:A4和牛壽喜燒、無限定特選套餐,計起嚟點都划算過散點嘅。
芒果蟹籽沙律

雖然沙律面頭唧滿沙律醬,但都睇到有好多蟹米,沙律以青瓜絲、白蘿蔔絲及芒果作為組合,食起嚟非常清爽,加上啲芒果好清甜,確喺一道幾開胃嘅前菜。
芒果蟹籽沙律
海膽甜蝦刺身

喺店家嘅新產品,單點要$198/杯,個套餐仲喺包兩杯,一人食晒一杯,唔使「些牙」。以雞尾酒杯盛載,一排排牡丹蝦整齊排列,加上海膽、黑魚籽,喺賣相上十分華麗,極具視覺效果,將3者一齊放入口,口感複雜,味道紛陳,並且散發出多重鮮味,實在好有驚喜。
海膽甜蝦刺身杯
火炙和牛他他

初頭見過菜名寫住和牛「他他」,以為將和牛刴成蓉,原來都唔喺,喺切成厚厚一片片,再經火炙,面頭就灑咗啲金蒜、蔥粒同甘筍蓉,賣相精緻,而和牛火炙過,更富油香,食落口感嫩滑;底下嘅生洋蔥沾滿酸醋汁,正好用作間場,清清味蕾之效。
海膽拖羅千層塔

千層塔顧名思義,就喺一層疊一層,亮點喺海膽多、拖羅蓉多、三文魚籽又多,令到色澤亮麗,未食已興奮呀!附有紫菜片,食法喺以紫菜夾住啲日本米及各款餡料好似手卷咁一齊食,紫菜好脆口,啲餡料晌口腔鮮味大爆發,加上以赤醋調好味嘅飯粒,口感黏糯,實在幸福感滿載。
火灸和牛海膽卷

呢道菜嘅和牛就切得比較再薄身少少,方便捲起啲米飯,同樣輕輕火炙,令油脂香更突出,面頭放咗幾瓣海膽,將整件和牛海膽卷一啖過放入口
,慢慢細嚼,和牛嘅油香、肉味,與海膽嘅豐腴感,相互交織,真喺「脂」味無窮。
海膽 X 黃金蟹膏烏冬

怕你唔夠飽,最尾嚟一小碗黃金烏冬,黃色嘅烏冬喺因為加入蟹膏去處,蟹膏汁掛滿晒每一條烏冬,單喺淨食烏冬已經好好味,再加上海膽嘅加持,令到啲烏冬更具奢華感。
芝麻、綠茶雪糕

你都未食 當然係甜品時間 雖然簡簡單單嘅 芝麻雪糕綠茶雪糕,但啲雪糕嘅質素唔錯,除咗本身嘅芝麻同綠茶味夠突出之外,亦甚富奶香,質感挺身而軟滑。
芝麻、綠茶雪糕
有朋友晌附近做嘢,所以,就專登問店員攞個午餐餐牌,睇睇午市定食喺點,睇落又幾划算喎,有機會再嚟試試先。
唔好睇啲菜式好似細細粉,食晒之後其實都幾飽吓,加上呢度環境幾舒服,滿滿日本風情,招呼又夠熨貼,店員有禮,令到整晚嘅用餐體驗都非常之好,值得推介
海膽甜蝦刺身杯