2014-03-31 2376 瀏覽
星期五晚約男友到尖沙咀搵食,本想到咖啡弄食鬆餅,聞說新開不用排好耐,你知啦,排三小時,已足夠由尖咀去機場再搭飛機到台灣咖啡弄啦,但去到發現新開期間只營業至晚上六點。無奈走人。轉場到韓國街食泡菜,但每間都排長龍,不想等太耐的我倆又無奈走人。最後來到尖東科學館道,跟廣東道及海港城一帶彷如兩個世界,這邊又靜又少人,男友靈機一觸記起附近有間出名食咖央多士的吉利尼,未食過亦未聽過咖央多士的我當然舉腳讚成。就到吉利尼時看見一條條人龍,心裡暗叫「又排隊!?」時,哦...原來只係內地團排隊上旅遊巴而已,吉利尼唔洗等位之餘仲有大把位比你揀黎坐!!!有選擇恐懼症的人黎吉利尼應該會幾開心,因為套餐得五款,而且....想點海南雞飯- 無;米暹- 無,無奈地唯有叫喇沙同咖哩雞配薄餅,再加$10要份咖央多士(今晚真有夠無奈)。飲品先到,美祿恐龍真係好堅!超多粉,當糖食都得,要我揀星巴克杯朱古力星冰樂同吉利尼既美祿恐龍,同樣卡路里,我一定選美祿恐龍!堅.好.飲!而杯薑奶茶只限熱飲既時候好飲,重薑味,唔洗落糖都夠甜,但當凍左個時,薑味淡了,變成糖水奶茶。主角咖央多士,上檯時又熱又香,切成四塊方便進食,每塊都有份量剛好

美祿恐龍
咖椰多士
主角咖央多士,上檯時又熱又香,切成四塊方便進食,每塊都有份量剛好的咖央醬同牛油一小片,濃濃椰香加上甜度適中,非常好食!好想食完又食啊~~~
喇沙
配角喇沙都不錯,湯濃得黎都幾辣,即使潑走辣油都依然好辣,蝦- 爽,魚片- 彈牙,豆卜- 吸晒辣湯,好辣但好正,蛋- 無食到,不過碗粉太Heavy了,食唔晒......
咖哩雞配薄餅
咖哩雞
配角二號咖哩雞配薄餅就一般般啦,雞炆左好耐所以好稔,尚算入味,辣度同喇沙差不多,個薄餅幾硬,dip咖哩食味道ok既,但一塊餅咁細,咖哩汁就咁多,好似有d浪費......

呢到真係尖咀(正確來說是尖東)綠洲,當你見到到處都是人人人 等等等 排排排 隊隊隊,而呢到 - 吉利尼 - 由七點幾到九點黃金食飯時間都係得小貓五六隻,嗯,抖氣的好地方 (忽然擔心佢會做唔住)。
美祿恐龍
咖椰多士