2023-10-20 29 瀏覽
今午約女朋友見家長,  揀了食私房菜招呼世伯伯母.   位於尖沙咀  [南北匯.私房菜] ,   會所形式中菜廳. 入門即見有三寶:   喜樂, 安康, 大吉. 廂房地方大,  裝修靚, 環境大方得體,設有寬敞客廳, 唱 K 大電視,  方便聚會. 巨型酒櫃, 可能世伯也岩飲.經理替我們安排了午市優惠食品, 大家先埋位飲茶, 水滾茶香.  配備開胃小食. 前菜有江南風味, 涼菜三款.   酸甜蘿蔔, 擺設如花朵, 好看又好味.陳醋海帶, 爽脆可口.蘭花蚌 外型如蘭花,   來自加拿 大, 味道清甜,  有海洋鮮味.  棗皇竹笙鳳尾翅,   天氣開始涼, 飲燉湯最合時.   瓷盅載有鳳尾翅 ,  瘦肉, 竹笙, 棗皇.....真材實料.  翅身腍滑, 有養生健體價值,  燉湯味道清甜.鮑魚扣鵝掌北菇, 伴有鵝掌, 北菇, 菜膽, 賣相滿分.  鮑魚 大家至愛. 慢煮鮑魚煮得好味出色, 入味又夠稔, 鵝掌好巨形, 燘得入味又稔滑,  確好味 !經理介紹新菜式, 獨佔鰲頭, 菜名及菜式好滿意紅卜卜蟹鉗一枝獨秀,  蟹肉鮮甜,  另有蟹肉粉卷,  啖啖蟹肉齒頰留香. 這種煮法帶來海鮮出色的味道
今午約女朋友見家長,  揀了食私房菜招呼世伯伯母.
位於尖沙咀  [南北匯.私房菜] ,   會所形式中菜廳.
入門即見有三寶:   喜樂, 安康, 大吉
廂房地方大,  裝修靚, 環境大方得體,
設有寬敞客廳, 唱 K 大電視,  方便聚會.
巨型酒櫃, 可能世伯也岩飲.
配備開胃小食.
酸甜蘿蔔
陳醋海帶, 爽脆可口.
陳醋海帶
蘭花蚌
 棗皇竹笙鳳尾翅,   天氣開始涼, 飲燉湯最合時.
棗皇竹笙鳳尾翅
鮑魚扣鵝掌北菇,
伴有鵝掌, 北菇, 菜膽, 賣相滿分.  鮑魚 大家至愛.
鮑魚扣鵝掌北菇
經理介紹新菜式, 獨佔鰲頭, 菜名及菜式好滿意

紅卜卜蟹鉗一枝獨秀,  蟹肉鮮甜,  另有蟹肉粉卷,  啖啖蟹肉齒頰留香. 這種煮法帶來海鮮出色的味道.
獨佔鰲頭
紅油水煮牛肉片, 北方菜,  帶麻辣味. 牛肉色澤紅潤, 脂肪平均, 肉味超濃郁, 加上惹味紅油,薯粉, 蓮藕片, 好好食.
紅油水煮牛肉片
蒜蓉生炒鮮時蔬, 吃過多道濃味菜式, 最適合是一客蔬菜.   菜相當軟滑, 味道清甜, 為這頓午餐添上清爽及健康元素.
蒜蓉生炒鮮時蔬
南北匯富豪炒飯,   真係招牌炒飯,  材料有蝦仁, 帶子, 火腿粒, 以花形狀上碟, 吃得大家心花怒放.
南北匯富豪炒飯
飯後時令生果及甜品 ~
合時生果夠鮮美,  冰花鮮奶燉燕窩,  甜美又富貴氣.  完滿作結.
合時生果, 冰花鮮奶燉燕窩
食物精緻有體面.  最後唱首歌  "幸運是我",   世伯伯母聽得笑啊啊.
餐廳服務好, 價錢不算太貴, 食物新鮮, 廚藝巧手, 食得開心又滋味.
酸甜蘿蔔
陳醋海帶