2014-01-20 5881 瀏覽
減左兩日肥,突然好想食北京填鴨,但星期五一定人多,搵下搵下就見到呢間新店,就打電話訂位碰運氣。 接線的本來話訂位已滿;突然換另一人接線,叫我留下電話等佢打去問其他已訂位的會唔會取消訂位。 好好啊~我落場時間再打去問,真係幫我留到位!Lucky~訂左晚上6:30, 以為算早,點知上到去八成滿?!因為地方都真係幾細下,其實坐幾枱已經好FULL坐低第一時間同枱底的金魚Say個Hi先~再嚟睇下本Menu同環境,唔錯,感覺如果食物唔OK當食裝修都可以接受。我家兩老過左一陣就到。係冇我帶領之下佢地都嚟到證明呢度相當易搵。本來我地3個坐張二人圓枱,侍應見當時仲有吉嘅4人枱,就叫我地搬過去。好好啊~我覺得有家嘅感覺~我地之後叫左四喜烤麩、大蔥羊肉水餃、北京填鴨同慈禧牛肉手擀麵 (本來仲想叫個拔絲士多啤梨但真係太飽食唔落)等上菜時品茶。大麥茶很香,好奇打開茶壺睇下…弊!有花!我成家都唔飲得花茶會暈。(好彩得幾朵花唔係成壺都係,大家食完飯都只係攰攰地,冇暈到)四喜烤麩: 中規中矩,正常的烤麩,叫呢個貪佢有菇有豆開胃D,對我嚟講油膩左,但如果佢唔係咁吸油就唔係烤麩啦大蔥羊肉水餃: 有羊肉香,但怕羶味的朋友應
訂左晚上6:30, 以為算早,點知上到去八成滿?!
因為地方都真係幾細下,其實坐幾枱已經好FULL
坐低第一時間同枱底的金魚Say個Hi先~
好好啊~我覺得有家嘅感覺~
大蔥羊肉水餃: 有羊肉香,但怕羶味的朋友應該都可以接受的。水餃不錯,咬落去水餃皮內有湯汁。 呢個味道好分明: 有羊肉香而不羶,又有少少0既蔥香同孜然味
北京填鴨: 少許失望,半隻鴨但點解我覺得呢度好似得個鴨胸/例牌份量咁?冇理由隻鴨嘅脂肪每個部份都咁平均分佈掛。因為我地得到嘅部份太瘦,我家兩老有D唔高興…另外,京蔥係切條,如果係切/刨絲會香D
慈禧牛肉手擀麵: 呢餐比較欣賞的會係呢個麵。個麵身好易斷,但又好彈牙;湯頭似紅燒牛肉,但又比較清香D;牛展比較遜色,製作牛展唔難,應該同用料有關
呢餐食左$510蚊連茶錢,服務態度好,食物可以更好。就如一開始嘅心態,呢餐當食裝修囉。
2014-01-10