2019-04-08 313 瀏覽
途經金馬侖道,發現新開咗呢個麵店,上網search都冇乜資料,但見唔係好多人,樓面乾乾淨淨,一於入去試新野。包剪麵顧名思義主打當然係麵,有肥牛牛展豬軟骨呢啲例牌之餘,仲有羊肉,雞肉,素食既有雜菌同豆腐竹笙,呢啲都係湯麵,另外仲有幾款涼麵,on top 仲可以加餸的。有四款湯底,分別係原味,酸辣,麻辣,同胡椒,辣味係有得揀程度的。當中較為特別既係,佢有四款麵既粗幼度俾你揀,我就揀咗最粗既寬。佢仲特別講明係自製既手工麵,令我非常期待。點咗原味豬軟骨同雜菌手工麵,一上菜第一個感覺就係好大碗,好足料。首先試個湯底,係用豬骨同雞湯淆,好清甜,飲咗好多啖都唔覺口渴,應該係冇加味精。啲麵入味彈牙,夾落又唔會痴埋,亦加唔會散,呢個手工麵我好滿意。另外豬軟骨唔係好濃味果隻,但軟度適中,唔會似湯渣咁感覺,佢附上一啲金菇同秀珍菇。至於個雜菌,啲冬菇應該係鮮冬菇來的,好食,但就略嫌種類少咗啲,得三款,同豬軟骨即配料比只係多咗一款。呢碗麵真係好大碗又好食,我完全係捧住個肚走,非常滿足,絕對係強烈推介。另有一件小事值得一提,就係當日我賣單時唔覺意夾多咗張廿蚊,個店員居然追出唻俾返我,但正正唔似咩大事多錢,就先覺得

另有一件小事值得一提,就係當日我賣單時唔覺意夾多咗張廿蚊,個店員居然追出唻俾返我,但正正唔似咩大事多錢,就先覺得窩心,咁就更加加多啲分啦。

金馬侖道近年啲餐廳成日轉,水準參差,我希望包剪麵可以站得住腳,係度登陸紮根啦!