2017-11-02 1534 瀏覽
果醬!我就鍾意叫果占,因為,有種港式地道嘅感覺,又中又英嘛。以前好鍾意羅拔臣嘅檸檬占,不過,依家好難搵。小弟鍾意食麵包,亦鍾意食果醬,所以,舊年去咗一轉北海道,專登晌富良野到訪「ふらのジャム園」(富良野果醬園),嘩!啲果醬口味多到不得了,兼且好特別,而今晚嚟到「一起果醬」,同樣喺以獨特嘅果醬為賣點。門面一身滴湖水藍,加上一邊擺出全部自家製手工果醬,另一邊放滿各式各樣小盆栽,未入去已有種田園氣息。踏進餐廳,氣氛不俗,仿如經過田園再走入一家小木屋,田園風嘅木枱、不拘一格嘅木椅,配以柔和嘅燈光,少少牆上嘅小擺設,裝修簡約。餐廳尾喺水吧,後面就喺廚房,雖然水吧擺咗好多嘢,但感覺有條不紊,整整齊齊。頭頂嘅木箱,下面貼上唔同顏色嘅木板,都滲出點點原始味。食物,就梗喺唔會得麵包同果醬啦,主餐牌分別有全日早餐、沙律、湯品、小食、前菜、意大利麵、意大利飯、烘焙包點、甜品及各樣飲品。原打算試試佢哋嘅全日早餐,因為有加入「果醬」成份,可惜,到訪當晚無供應。此外,晚市仲另外供應晚餐,一共6款,散點或套餐形式都得,如選擇套餐則包括田園沙律、是日餐湯、主菜及甜品,定價為$199-$239 +10%,飲品有半價優惠

溫馨提示,繁忙時段用餐時間為90分鐘。
田園沙律

好簡單嘅一道田園沙律,單單就喺沙律菜加車厘茄,啲沙律菜頗新鮮,較特色嘅喺配熱情果油醋汁,酸爽醒胃,仲有少少果肉,並灑咗丁點芝士碎。
田園沙律配熱情果油醋汁
是日餐湯

餐湯有羅宋湯及野菌忌廉湯供選擇,我就較偏愛後者多啲。個湯下咗唔少忌廉,啱晒我,入口香滑富菌香,湯內又保留少少菌粒,不俗。如果,加一片多士配一款手工果醬就更好嘞!
野菌忌廉湯
蒜辣青檸醬焗龍蝦配龍蝦汁意粉 $139(散點價) / $199(套餐價)

揀呢道意粉真喺無揀錯,有半隻波士頓龍蝦,貨真價實,鋪滿蕃茄蓉,好鮮活,不過,蒜辣、青檸嘅味道就唔太突出;
蒜辣青檸醬焗龍蝦配龍蝦汁意粉
然而,超多蝦膏,蝦肉亦好爽口,蟹鉗處理過,好易拆走個殼,入口啖啖肉,另有意粉中混入唔少蝦肉粒,所以,唔單單得龍蝦嗰幾啖肉
。再者,意粉嘅份量頗多,又能夠煮到恰好處,咬落有嚼勁,條條意粉掛滿汁,抵食
蒜辣青檸醬焗龍蝦配龍蝦汁意粉
套餐本身包法式焦糖焗蛋,但可加$15轉是日蛋糕,見餅櫃擺放咗3款蛋糕:朱古力脆脆、朱古力蛋糕及檸檬撻,以最後者較吸引,燉蛋雖然都啱食,但檸檬撻更想試。
檸檬撻 +$15

面層加咗烘蛋白,令整件撻嘅賣相更有層次,望落唔會咁寡,而啲烘蛋白入口輕盈軟綿,好有綿花糖嘅口感;中間滿滿檸檬果蓉,既清新,又果香味濃郁,唯一挑剔喺撻殼唔喺脆底,只可以講喺鬆化。
檸檬撻
玫瑰蘋果奶昔 $21(跟餐半價)

之前睇啲食評已好想試搵果細3做嘅奶昔,不過,原來唔喺款款果醬都可以用嚟做,故原本選嘅蛋黃菠蘿唔得,就改以玫瑰蘋果。好有玫瑰香,但蘋果味就弱啲,奶感個人亦覺得唔夠強,未有預期般好。
玫瑰蘋果奶昔
上文提過嘅「ふらのジャム園」(富良野果醬園),都想借個地方介紹吓,店內唔單止有成30多款果醬,而且,不少口味獨特,平常少見,如黑實鶯神樂(Hasukappu)、大黄(Rhubarb)、紅菜頭(Beetroot)、甘筍(Carrot)……等等,最正喺備有麵包及餅乾供各款果醬試味
,慢慢試啱先買。
如果太多口味實在試唔晒,又唔知點揀,就簡單啲不妨晌10大排行榜着手
細心留意,會發現佢哋啲餐具都好精緻,另外,服務好好,逐道菜上,唔急唔慢,唔會放到一枱都喺嘢食,讓客人食得稱心。因為被朋友臨時甩我底,得一支公都照食,第二日話番佢知有幾好味,等我可以沾沾自喜一番