2015-09-26 1755 瀏覽
一個人係尖沙咀,唔知係邊食lunch好,諗起早幾日係fb 睇到間新餐廳,就跟住google map去搵下。大熱天時,行去真係好熱,又難有d搵。最後行到去柯士甸大廈門口,心諗係唔係li到呢?有聯威茶餐廳個招牌,應該係旁邊啦掛。。果然係隱秘小店。。終於來到啦。。入面裝修都幾舒服,灰色牆身加上木製傢俱,另一邊就係廚房,共有3張2人枱,同埋bar枱,大概8-10個座位。入面都有2-3個人食緊。我一個人去,費事阻住人地啦,所以揀左bar枱。facebook 推介蒲燒鰻魚飯,大阪燒同炸薯餅。我反而想試下D大家無試過既菜式。因為係開放式廚房,食客可以睇到廚入面係點,我坐bar枱,廚師就係你旁邊,感覺都幾有趣,好似人地食鐵板燒咁!望住廚房有個男仔煮緊野食。佢問:想食d咩呀?我望望下,佢就話,我煎緊雞排,有無興趣試下?我:好呀。原來佢係照燒雞排飯,我仲加左個麵豉湯(+$4)。等左十分鐘就有得食啦!一上來,用個木盤盛著,加上木匙更, 成個餐出來好有日式既感覺。  塊雞排煎得香又脆口,但有肉汁流出,上面有好多紫菜,加上燒汁好好味。另外,旁邊有少許雜菜,粟米粒同車里茄,車里茄好清新,去除雞排油油的感覺
大熱天時,行去真係好熱,又難有d搵。
果然係隱秘小店。。終於來到啦。。
我一個人去,費事阻住人地啦,所以揀左bar枱。

望住廚房有個男仔煮緊野食。佢問:想食d咩呀?
我望望下,佢就話,我煎緊雞排,有無興趣試下?
我:好呀。

原來佢係照燒雞排飯,我仲加左個麵豉湯(+$4)。
等左十分鐘就有得食啦!
 塊雞排煎得香又脆口,但有肉汁流出,上面有好多紫菜,加上燒汁好好味。另外,旁邊有少許雜菜,粟米粒同車里茄,車里茄好清新,去除雞排油油的感覺。
我揀左配飯,佢用左珍珠米,飯粒硬度適中,不會黏口,好吃,份量又多,我叫左少飯都係食唔晒,男士們唔怕食日本野食唔飽!唔想食飯既,可以揀芝士辛辣面。
麵豉湯就咸左少少,老細都有問我意見,話下次再調教下。
發覺這間餐廳都好注重食物既擺設,老細好細心擺好伴碟,慢慢擠出燒汁,飯上面又會加少少飯素做點綴,配合木製食具,多了一份日本味道。

最後埋單都係46蚊。。尖沙咀真係好難搵到,抵食之如,又唔趕你走,一個人入來光顧也沒有不自在的感覺。
下次再來試下其他先。。餐單上有定食, 拉面, 小食等等,但一個人唔試得咁多。
好想試下大阪燒,但原來要夜晚先有,或者訂定先。
座位唔多,老細話佢地開始有客人訂位,一班人有個少少地既位置傾下計,一齊食野都幾開心。
唔似得大餐廳咁多人咁嘈。希望大家繼續支持小店!
照燒雞排飯
題外話/補充資料: 佐敦行過來好似快d。見到柯士甸大廈轉入去就見到。門口隻kevin好得意。 好多人同佢影相。。
2015-09-12
照燒雞排飯