2024-01-26 59 瀏覽
天氣開始轉凍,又係十分適合打邊爐。朋友就建議去呢間餐廳飲湯食雞🤤餐廳好多人,我哋等咗一陣先入到枱。店員話佢哋嘅花膠雞湯好出名,我哋就點咗鍋細煲試吓味🤭再慢慢揀食咩 除咗出名花膠雞湯外仲有幾款唔同嘅湯底,正常火鍋配料乜都有,仲有生猛海鮮。窮喵無錢就叫咗最普通嘅配料 再每人加多$15醬料費濃厚原隻雞煲花膠湯 (半隻)$308見到個湯勁黃,就知煲得好入味😚半隻雞再加4-5片花膠已經流晒口水。上煲無耐有專人幫我哋剪開晒啲雞同花膠,立即動手飲啖湯先。如我想像,個湯係勁濃郁雞味,雞件同花膠淋又入晒味,食到舔舔脷。如果飲晒湯再打邊爐,店家係會加豬骨湯比你打邊爐,如果想花膠雞湯係要加$168的。豬骨湯相對雞湯係清好多,不過烚嘢食就無所謂😗手切頂級安格斯牛肉$298一碟份量好似好少,但食落係食唔晒😩牛肉色澤都靚。每塊肉都有少少脂肪,食落就會香滑啲,肉味算重,唔錯👍🏻胡椒豬肚貢丸 (6粒)$55出面十分少見的,咪睇佢平平無奇,咪都係粒普通豬肉丸,你咁諗就錯晒😤佢係粒超濃郁嘅胡椒丸!!胡椒味夠晒,醬油都慳返唔洗沾,一咬都有肉汁。最特別係佢入面有粒小豬肚,完全無改名🤣 全晚最驚喜嘅一款配料牛骨髓$65外表唔討
天氣開始轉凍,又係十分適合打邊爐。
朋友就建議去呢間餐廳飲湯食雞🤤

濃厚原隻雞煲花膠湯 (半隻)$308
豬骨湯相對雞湯係清好多,不過烚嘢食就無所謂😗

手切頂級安格斯牛肉$298

胡椒豬肚貢丸 (6粒)$55

牛骨髓$65
外表唔討好人,但煮熟咗又幾好食。
份量多,煮熟係條狀嘅啫喱,好軟熟好Q彈。牛骨髓係樣多工序嘅食材,眼見餐廳清理得幾乾淨,食落又無乜異味,加分!!

炸響鈴$48
一份有9條,好抵食!又係吸湯之選,嗦晒嘅雞湯 正呀!如果係即叫即炸會再喜歡啲🥺

鮮嫩荀尖片$43
荀片份量都多,正常,無渣

西洋菜$43
食咗咁多肉,點都要叫份菜減少罪惡感。菜都係正常

巨峰提子梳打$30
提子味梳打再加啲椰果粒,幾好飲

紅棗桂圓茶$30
好足料嘅一杯,料齊晒,飲落有陣陣黑糖味,如果無咁甜就完美🫣