2019-03-07
晚餐尖沙咀的選擇很多,男朋友話想食泰國菜,佢話好耐冇食喇~ 唯有順應佢要求喇!揀左位於加拿分道呢間新泰,可能我地7:00已經到舖頭,未見太多食客,就咁walk in 就可以入座,唔洗排隊等候真好!一入映入眼簾全是椰樹及綠色的植物,感覺人處於熱帶雨林渡假一樣,特別寫意!座位係basement 要行樓梯落去~寬敞又舒服的泰國餐廳!超適合一大班朋友黎聚會!由於我地好晏先食左個lunch 唔會太餓!所以點菜貴精不貴多~~先來無骨鳳爪泰式沙律最喜歡無骨鳳爪不用吐骨很方便,酸甜的泰式醬料加上香辣的紅椒椒絲互相配合,清新又開胃!沙爹串燒(豬,牛,雞各二)因為我地所有肉都食,所以沒有特別order走什麼,所以每樣都上,我最喜歡雞肉串燒,雞肉特別嫩滑,點上特色沙爹醬汁,超級香口惹味!泰式香菇炒椰菜苗值得一讚這裏小菜上枱特別快有效率,一上枱仍然熱乎乎,椰菜苗超鮮甜,唔會太咸!明爐烏頭我比較怕吃到魚腥味,烏頭應該處理得唔夠好,仲有血塊黏著魚肉,感覺有少少扣分!幸好配料及湯汁搭夠,煲耐少少,等烏頭完全入味之後,就不太吃到魚腥味!烏頭啖啖肉,少骨,鮮美!飲埋椰青先至夠爽!
座位係basement 要行樓梯落去~
寬敞又舒服的泰國餐廳!超適合一大班朋友黎聚會!
由於我地好晏先食左個lunch 唔會太餓!
所以點菜貴精不貴多~~
先來無骨鳳爪泰式沙律
沙爹串燒(豬,牛,雞各二)
泰式香菇炒椰菜苗
明爐烏頭
烏頭啖啖肉,少骨,鮮美!
飲埋椰青先至夠爽!