今日出咗去尖沙咀行街,我朋友心血來潮話好想食醬油蟹,咁我即刻上網搵吓邊度有得食,最後俾我搵到哩間「元豐園」,原來哩間餐廳開咗好多年。菜式⭐️醬油蟹我哋叫咗兩隻醬油蟹,醬油蟹膏都算多,厚肉,肉質鮮甜,每一啖都係金黃色嘅蟹膏,真係好正呀。蟹蓋啲膏都好多,醬油亦都唔算鹹,仲可以提起蟹本身嘅鮮味,我地另外叫左個紫菜飯,將蟹肉蟹膏撈埋啲紫菜飯一齊食,簡直係美味指數爆燈😋😍 ⭐️部隊鍋至於我地最期待既部隊鍋,就真係比較遜色左啲,鍋入面既配料有午餐肉、腸仔、金菇、蕃茄豆、菜等等,仲有啲芝士喺面添,所以配料和湯底味道都很一般。🙂 唔好睇個鍋好似好大,但其實個煲唔係好深。部隊鍋既靈魂之一,莫過於公仔麵,但哩度既部隊鍋係無包公仔麵,係需要自行另加,不過我地最後無加到。⭐️冷盤小食冷盤小食都係正常發揮同行朋友仲叫左Bibimbap韓式石鍋拌飯,同埋大醬湯飯,由於佢地太肚餓,所以一黎到相都未影就即刻食左了🤣 佢地表示都幾好食。整體而言,除左個部隊鍋相對一般之外,其他菜式都唔錯,環境黎講始終哩間餐廳都開咗咁耐,雖然舊左啲,但尚算坐得舒服,大家不妨可以一試。推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)📍元豐園 (尖沙咀)📍尖沙咀寶勒

菜式

⭐️醬油蟹
部隊鍋
部隊鍋

⭐️部隊鍋

⭐️冷盤小食
冷盤小食都係正常發揮

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

📍元豐園 (尖沙咀)
📍尖沙咀寶勒巷22-24號雲龍商業大廈地下
☎️ 2721 8730