我真係好鍾意喺尖咀行街街,但遊客區嘢食真係特別貴,最近有朋友推薦呢間泰式船麵,幾近彌敦道,如果行過都可以入去試下! ♡ ⋆⁺₊⋆ ᙏ̤̫ ⋆⁺₊⋆ ♡ ⋆⁺₊⋆ ᙏ̤̫ ⋆⁺₊⋆ ♡ 1️⃣ 煙鴨胸船湯河粉 ($72) ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎ 我好鍾意有得自己配搭粉麵底/湯底嘅麵!呢間有三種湯:清湯、船湯、冬陰公湯,我驚辣得滯,揀咗船湯,裏面好多餸~有魚蛋、炸豬油渣 (?)、蘿蔔,仲有秋葵!好有趣嘅配搭呢 ⸜(。˃ ᵕ ˂ )⸝ 2️⃣ 雞髀肉冬陰公湯金邊粉 ($72) ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎ 冬陰公湯比我想像中冇咁辣!但好香,味道好足,仲有海鮮喺裏面,紅紅哋色睇落就好有食欲~♡⸜(˃ ᵕ ˂ )⸝ 金邊粉都好好食,同冬陰公湯好夾!不過有啲細碗,如果食完仲肚餓嘅話可以嗌多個小食(或者好似🐻咁食埋我嗰碗 -.-) 3️⃣ 泰式青檸梳打特飲 ($28) ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎ 好清爽!唔會太甜,如果配埋冬陰公湯一齊食,會覺得自己好似真係喺泰國食緊船河咁~ 4️⃣ 泰式蝶豆花特飲 ($28) ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎ 本身嗌呢碗係想用嚟打卡,但顏色比我想像中深,影相唔算太出彩,不過都幾好飲,俾佢過關啦! ♡ ⋆⁺₊⋆ ᙏ̤̫ ⋆⁺₊⋆ ♡ ⋆⁺₊⋆ ᙏ̤̫ ⋆⁺₊⋆

1️⃣ 煙鴨胸船湯河粉 ($72) ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎

3️⃣ 泰式青檸梳打特飲 ($28) ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎