2021-09-29 71 瀏覽
今日放工約左朋友去尖沙咀食晚飯記得厚福街H8有好多間餐廳選擇我地今晚就揀左位於18樓既The Captain’s House同朋友叫左兩款前菜、兩個主菜、兩杯飲品同一個甜品share黃金焗生蠔 ($138)黃金焗生蠔一客三件新鮮焗起既蠔熱辣辣上面鋪左芝士粒、洋蔥粒同少少菠菜生蠔都好juicy做前菜小食一流意大利白酒煮活青口 ($168)海鮮類每次都會叫青口今次The Captain’s House有活青口必點呀活青口煮到僅熟仲好鮮甜配埋白酒汁同少少香草好好食炸魚薯條 ($168)好耐冇食過炸魚薯條今次呢個炸魚薯條好好食炸得剛剛好,粉漿又唔會好厚入面魚肉夠哂嫩滑多汁薯條都係即叫即炸上到枱仲熱辣辣伴碟既係意大利黑醋沙律好開胃仲有酸忌廉洋蔥醬同茄汁點薯條好好食扒海鮮配蒜蓉包 ($128)海鮮會係廚師安排當日新鮮既海鮮今日有小龍蝦、扇貝、蜆、青口四款都好鮮甜用左薯蓉墊底薯蓉好幼滑加埋本身番茄醬酸酸甜甜好開胃仲有兩塊脆卜卜既蒜蓉包好好食飲品方面我地叫左Mocktail佢地既mocktail款款都好吸引我地就揀左一款橙汁做base,另一款係菠蘿汁做base既mocktailMocktail: Mi

今日放工約左朋友去尖沙咀食晚飯
記得厚福街H8有好多間餐廳選擇
同朋友叫左兩款前菜、兩個主菜、兩杯飲品同一個甜品share

黃金焗生蠔 ($138)
黃金焗生蠔一客三件
新鮮焗起既蠔熱辣辣
上面鋪左芝士粒、洋蔥粒同少少菠菜
生蠔都好juicy
做前菜小食一流

意大利白酒煮活青口 ($168)
海鮮類每次都會叫青口
今次The Captain’s House有活青口必點呀
活青口煮到僅熟仲好鮮甜
配埋白酒汁同少少香草好好食

炸魚薯條 ($168)
好耐冇食過炸魚薯條
今次呢個炸魚薯條好好食
炸得剛剛好,粉漿又唔會好厚
入面魚肉夠哂嫩滑多汁
薯條都係即叫即炸
上到枱仲熱辣辣
伴碟既係意大利黑醋沙律好開胃
仲有酸忌廉洋蔥醬同茄汁點薯條好好食

扒海鮮配蒜蓉包 ($128)
海鮮會係廚師安排當日新鮮既海鮮
今日有小龍蝦、扇貝、蜆、青口
四款都好鮮甜
用左薯蓉墊底
薯蓉好幼滑
加埋本身番茄醬酸酸甜甜好開胃
仲有兩塊脆卜卜既蒜蓉包好好食

飲品方面我地叫左Mocktail
佢地既mocktail款款都好吸引

Mocktail: Mimosa ($58)
呢款係橙汁做base
加左士多啤梨糖漿同梳打水
甜度唔會好高
配海鮮一流

Mocktail: Pineapple on the floor ($58)
呢款係菠蘿汁做base
加左薄荷葉、菠蘿糖漿同梳打水
甜度比Mimosa高少少
打卡度100分

甜品: 肉桂蘋果批配雪糕 ($88)
成日都話女仔食甜品又有另一個胃
今日叫左蘋果批share