2005-03-01
放完一輪假,又係時候番工,又係時候繼續尖咀尋食記喇。今回講到去番幾個月都冇去的Museum Cafe,依然見到肥老板埋頭苦幹,依然人流都係唔多,依然外籍人士多d。總相信老板是有心的,就睇下佢個Lunch得唔得。叫左個印度咖哩牛腩仔配意大利麵包,仲以為麵包係分開上,哦,原來是像焗酥皮湯似的,焗到個麵包大大的將整個盛器都包緊著,形狀十足十巨形大磨菇似的,麵包好鬆軟煙韌。腍腍而切得尚算細件的牛腩,浸在小辣的咖哩湯中,惹味可口。一邊食著牛脯,一邊慢慢將d麵包混入湯汁中,又幾過癮的。其實這裡的食物是有水準的,唯獨是地方不易被發覺,人流稍欠,如果是談心的,絕對冇問題,但最好等天氣好少少,坐露天位,俾晒成個無阻隔的維港你睇住,休閒一下又何妨?有時在天星碼頭撞到肥老板憂愁的樣子,令我聯想到燒鳥的日本仔,都係有點艱苦經營feel 喇!
總相信老板是有心的,就睇下佢個Lunch得唔得。