2016-01-20 9412 瀏覽
金山海鮮酒家向來都係我地三五知己聚腳好地方,除左有好味既餸菜,亦有一份親切感。一早訂檯,所以唔使等位就入得,7點半到步都已經要上三樓。今次都係點返D招牌菜,窩貼小棠菜,炒蟶子,焗桶蠔,炸大腸,魚肉魚湯皇帝菜~窩貼小棠菜,向來比其他餐廳做得出色,不油膩又脆口,每件亦炸至金黃色的外層包著啖啖蝦膠,釀上小棠菜,鬆脆得來,又帶著海蝦的惹味,小棠菜又可以讓本身極濃的口味帶來一點點清淡,中和點拿捏得手到拿來!炸大腸仍然是炸得脆脆的外皮,保留了帶點煙韌的大腸質感,而大陪份脂肪已在油炸的過程中流失,所一點也不會有膩口感覺,精妙!至於炒蟶子,金山海鮮向來羅到靚貨,所以絕對不會失手,豉椒味到惹味而不辛辣,適合所有人士,而炒的過程時間掌握得剛剛好,讓蟶子熟而保持彈牙的感覺,真是少一點功夫也不行!到焗桶蠔,汁調較的味道不俗,可適火喉不夠,亦帶點腥臊,和之前吃的,有點點兒失準。比較讓人不愉快的是魚湯浸皇帝菜,我們催了三次單,到最後所有餸都吃完了,還未上檯,我再催單時,竟然同我講廚房整緊,漏單好正常,但對客人催單只係求其搵個藉口敷衍了事,全完唔去跟進,真係讓人好嬲,要我地發難先識收聲去跟,真係食咩都無味了。。。。

一早訂檯,所以唔使等位就入得,7點半到步都已經要上三樓。

比較讓人不愉快的是魚湯浸皇帝菜,我們催了三次單,到最後所有餸都吃完了,還未上檯,我再催單時,竟然同我講廚房整緊,漏單好正常,但對客人催單只係求其搵個藉口敷衍了事,全完唔去跟進,真係讓人好嬲,要我地發難先識收聲去跟,真係食咩都無味了。。。。。。。
2016-01-11