2024-03-21 485 瀏覽
一直都知富貴酒家出名,除了因為有阿翁鮑魚之外,仲因為係連續多年取得米芝蓮一星餐廳。呢日特登同朋友過來食午餐,品嘗下佢哋嘅小菜係咪都一樣咁好。點了午餐特享小菜套餐 $788自選雞或鴨 + 3款小菜落單之後即刻上了一人一碗明火例湯。♥️白菜魚翅頭湯好好飲,有排魚翅。♥️蒜蓉豬扒蔥蒜嘅味道一上枱已經撲鼻而來,豬扒厚肉且嫩滑。♥️砂鍋朝煮黃花魚潮州煮法加咗菜譜,黃花魚起骨拆肉,魚塊煮得剛好唔會散,是用心的功夫菜。♥️方魚炒芥蘭仔方魚即是大地魚,炸到脆卜卜,十分香。♥️富豪炸子雞(半隻)雞皮好薄,炸到好脆,雞肉剛剛熟,極之嫩滑!仲有甜品,經理好好,每款比一樣我哋試吓。♥️合桃糊,杏仁茶蛋白,陳皮紅豆沙全部都好香,絕對比傳統糖水店好食。經理話套餐是跟人頭配湯同甜品,每位都有,咁真係好好。我哋剛好被安排坐係得獎牌匾前面,睇到餐廳已經由2011年開始連續13年獲米芝連推介的一星餐廳,真係唔簡單。食完之後真係覺得絕對值得推介,食得出每一道菜都用心製作。用餐途中都見職員會同食客閑談,會主動同小朋友傾偈,又用心製作食物,又有人情味的餐廳真係好值得贊賞。

呢日特登同朋友過來食午餐,品嘗下佢哋嘅小菜係咪都一樣咁好。

點了午餐特享小菜套餐 $788
自選雞或鴨 + 3款小菜

落單之後即刻上了一人一碗明火例湯。

♥️白菜魚翅頭湯
好好飲,有排魚翅。

♥️蒜蓉豬扒
蔥蒜嘅味道一上枱已經撲鼻而來,豬扒厚肉且嫩滑。

♥️砂鍋朝煮黃花魚

♥️方魚炒芥蘭仔
方魚即是大地魚,炸到脆卜卜,十分香。

♥️富豪炸子雞(半隻)
雞皮好薄,炸到好脆,雞肉剛剛熟,極之嫩滑!

仲有甜品,經理好好,每款比一樣我哋試吓。

♥️合桃糊,杏仁茶蛋白,陳皮紅豆沙
全部都好香,絕對比傳統糖水店好食。

經理話套餐是跟人頭配湯同甜品,每位都有,咁真係好好。

2024-02-23