好耐之前係地舖食過生滾粥,咩味唔係好記得,印象中都係好味既,今日同男友食小菜同粥時間唔早9點有多人唔多,上菜都幾快,我好欣賞佢個前菜“椰菜+榨菜”唔會太咸或者太辣蠔仔粥(潮州粥)點會唔叫,超多蠔仔,隻隻脹卜卜,好鮮甜,千祈唔好加胡椒粉,蓋過晒鮮味本來我唔食田雞,可能口味轉左,男友話食唔到比佢食埋,田雞又唔似雞肉,都鮮甜,但唔係好接受到近似青蛙,好多朋友仔都話好多菌,我食個粥底算啦老乾醬爆豆角牛柳粒,夠晒惹味,好香唔辣,豆夠脆,牛柳諗滑,但唔似比梳打粉醃過薑蔥鯇魚腩,啖啖肉,唔會有細骨,油泡得好好,外脆內滑,薑同蔥都好好味,平時掉晒比男友食下次會試佢海鮮雜錦煲368蚊有鮑魚仔/聖子/扇貝……好似好豐富呢!

2017-09-03