從前在深水埗跟朋友排隊等食文記,在外面排了半個多小時後,我就跟自己說短期內都不會再來呢一區搵食,因為到處好味的食店都要排很久喔!想不到昨晚我的好友跟我說之前新開有興趣食的【天下茶屋】,他先去排位,那我到了就可以不用等啦,見佢咁有誠意我就欣然應約吧!.果然他沒騙我,門口出現一條小人龍,但我去到就可以即刻入座啦。【天下茶屋】這一個名字我會想起大阪,因為【天下茶屋】好像在當地是一個地鐵站名,令我即刻諗起去日本個時既回憶 !BTW呢間香港版【天下茶屋】門面都幾日系。在入口右邊有一個售賣飲品的位置。入面是日式清新小店,木系為主,不是太大的空間,但分隔等都算舒服,天花板都有一些特別裝飾,有少少心思。而餐牌是非常簡約,符合日本Style,一張紙兩面內客,主打日式嘢食,如日式咖哩飯,烏冬同丼、另外都有自家小食,飲品較為特別多款,梳打,台式飲品、汽水都可以選擇。價錢唔算貴,應該都是區域問題,始終定價不能太高,都是走親民路線,望你回頭再光顧吧。我倆食量不多,點了一個主食兩樣小食加飲品。飲品好多款式可以揀!🔹紅豆小丸抹茶 $20紙杯上枱,感覺一般般,因為可能不是外賣吧,而且有一點不太環保,抹茶底部會先加入紅

在入口右邊有一個售賣飲品的位置。

🔹紅豆小丸抹茶 $20
紙杯上枱,感覺一般般,因為可能不是外賣吧,而且有一點不太環保,抹茶底部會先加入紅豆同小丸子,然後倒入抹茶。當抹茶撞上紅豆後帶紅豆香甜,小丸口感非常正,吃在嘴裡是彈牙有嚼勁的小丸子。整杯都很不錯又不會太甜,果然是熱的好!
紅豆小丸抹茶

🔹第二杯係抹茶豆腐飲 $18
呢個個名有點點特別,因為豆腐飲一開始想錯了,以為真係豆腐不是豆腐花類。抹茶味都是好濃,非常好,而豆腐就正正是豆腐花滑滑既質地,影入口,用吸管容易吸到。整體微甜,兩者味道合襯又好飲。
抹茶豆腐飲

小食類:
🔹牛油雜菌帆立貝 $38
加親牛油炒既野食都好香噴噴。牛油最佳配搭就係海鮮。 帆立貝上面鋪左雜菌同木魚花。
牛油雜菌帆立貝

入口牛油味非常香,但又唔會蓋過d雜菌味,又食到帆立貝既鮮,份量仲絕對唔少。香味撲鼻。
不過睇相都見到帆立貝路算好大粒,但小食來說是可以的。

🔹三味芝士燒玉子 $36
蛋料理真的千變萬化~這款芝士厚蛋燒更是讓人心動啊,呢個一見到已經勵想點了,「包括黑松露、明太子、紫菜」,一食三味,唔想比一隻味搶曬focus,就要識揀由邊到開始食起,紫菜先吧!
三味芝士燒玉子

紫菜在面, 香軟滑嫩的玉子燒讓人融化,味道兩者剛好,冇搶到對方既味,玉子甜味較重。明太子芝士燒玉子食落好香好實在,層次豐富而鮮味讓人覺得胃口大開。黑松露味食都會覺得佢既味搶左風頭,遮蓋了玉子本身既甜味。整體三件都燒得剛剛好,夠厚身,夠香又夠滑。有水準喔!

🔹醬油豬軟骨湯烏冬+溫泉蛋 $73
烏冬款係有4款湯底可以揀既「烏冬湯/ 咖喱湯/ 黑松露忌廉湯/ 明太子忌廉湯」我今次就揀左明太子忌廉湯,因為好似平比時既湯特別一點呢。
醬油豬軟骨湯烏冬

各式料理中我們都可看到醬油的存在,BTW我真係好十意食豬軟骨的,記得以前去拉麵店必點的一定是豬軟骨拉麵,對小小的我來說, 豬軟骨是充滿神秘,可望而不可即的食材,因此永遠不會錯過。

醬油豬軟骨湯烏冬

滑嘟嘟的豬軟骨烏冬配上醬油,係一個唔錯嘅配搭。味道較重,豬軟骨入口好味,醬油不膩,湯底做得幾討好。
醬油豬軟骨湯烏冬

溏心蛋和溫泉蛋,兩者常被混淆。溫泉蛋可以單吃、可以當冷盤,蓋飯上也可以加一顆,升級成豪華蓋飯,今次加上溫泉蛋真係明志既選擇。
醬油豬軟骨湯烏冬+溫泉蛋

日式清新小店裝修有放心機,格局雖普通但都坐得舒服,環境光猛光淨,這裡的小食、主食、飲品,沒有超大驚喜,但每樣都幾好食,可以做到深水埗飯堂之一,因為價錢都是合理的。另外活三味芝士燒玉子是非常推介,性價比好高,愛食日本小清新既的朋友下次到深水埗時不妨試試這間日式【天下茶屋】吧!
紅豆小丸抹茶
抹茶豆腐飲