2024-03-02 173 瀏覽
咖喱吉列豬扒飯平時喺街都好容易食得到而呢一間絕對係我食過最好食嘅吉列豬扒飯首先,豬扒炸得香脆多汁豬扒外面酥脆入面軟腍腍加上濃郁的咖喱醬汁配上白飯每一口都帶來香辣的口感而且仲好厚實咖喱的味道濃郁帶仲微辣和香料的風味令人回味無窮。
咖喱吉列豬扒飯平時喺街都好容易食得到
而呢一間絕對係我食過最好食嘅吉列豬扒飯
首先,豬扒炸得香脆多汁
豬扒外面酥脆入面軟腍腍
令人回味無窮。
咖喱吉列豬扒飯
咖喱吉列豬扒飯
2023-12-11 392 瀏覽
今日嘅美食之旅帶我哋去咗一間喺街頭小巷中間嘅小店,賣嘅係樸實無華的地道小吃。第一啖咬落去嘅豬扒包,簡直香到出奇!🤤 豬扒煎得金黃又多汁,夾埋松軟嘅麵包,完美融合咗香酥口感同細緻嚟嘅軟嫩之間。喺咬落去觸動味蕾嘅同時,我仲可以感受到扒頭响牙縫裏嗰下波動!跟住,轉個彎,嚟到咗賣魚蛋嘅檔口。每一粒魚蛋都彈牙得滯,伴隨住嗰種微微辣椒醬嘅醬料,真係令人一個箭步衝到前面加點!😋 順帶一提,檔主既手勢配合個薑蔥調味,令到成件事都型到爆。最後嗰個糯米雞,簡直係藏寶盒!足夠晒濕潤同黏稠感覺,每一啖都有驚喜。糯米嘅甜味、蒸煮過嘅鹹肉香氣同埋嗰陣陣蓮蓉嘅淡淡香味,真係層出不窮。咩高級大餐嚟,喺呢啲街邊小食已經滿足到我~💕今日嘅街頭美食之旅,簡直係正到冇朋友!現實中嘅一場美食探險,過程中既驚喜既美味,坦白講,我嚟緊嘅幾日,可能都會系响呢一區徘徊。

2023-11-04 416 瀏覽
我平時叫開外賣應該都叫超過30次佢啲飯其實係唔錯,但個蟹籽沙律次次嚟到都好細份,$38得咁少,真係想講粗口自己睇圖,真心唔明青瓜絲有幾貴,次次嚟到都咁細,應該以後唔會再食
蟹籽沙律
外賣送餐
2023-10-31 301 瀏覽
Weekday lunch time~做完嘢又係時候醫吓肚~路經門口時見到menu的烏冬有黑松露湯底,好似都幾吸引,咁就試吓。吉列豬扒湯烏冬 $70(黑松露薯蓉忌廉湯)湯底聞落的確好有黑松露味,飲落都有忌廉湯的味,不過黑松露味偏淡,而且質地都幾稀。吉列豬扒炸得好好食,又夠大塊,大到我食完烏冬都未食完塊豬扒。豬扒外層炸得非常香脆,裡面很juicy,唔乾唔柴,成餐飯最滿意呢塊豬扒。田園沙律 $18沙律落咗柚子醋,食落都幾清爽。中華沙律 $12正常發揮,無乜太特別,跟餐飲品 牛乳抹茶(熱)(少甜)(+$2轉外賣杯)少甜味道好淡,不過都飲到少少抹茶味,但飲唔到奶味,唔係我杯茶。天下茶屋 (福榮街) (深水埗)深水埗福榮街118號地舖*上述文章只供參考及以當時價格為準

吉列豬扒湯烏冬 $70
(黑松露薯蓉忌廉湯)

田園沙律 $18
沙律落咗柚子醋,食落都幾清爽。

中華沙律 $12
正常發揮,無乜太特別,

跟餐飲品 牛乳抹茶(熱)(少甜)(+$2轉外賣杯)

天下茶屋 (福榮街) (深水埗)

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2023-10-13 303 瀏覽
行過福榮街有啲口渴,見呢間餐廳有得買外賣飲品,即刻同朋友一人一杯,我揀左宇治綠茶沙冰,朋友點左朱古力,兩杯都好濃味好好飲啊,店員好好,俾我地坐低慢慢飲我見都下午近6點,買賣外賣返屋企食,叫左咖喱吉列豬扒定食外賣,值得一讚係外賣盒好厚實穩固,內有分隔,店員又包裝得好好,抵讚味道方面就正正常常,份量都夠食

味道方面就正正常常,份量都夠食
2023-10-11 181 瀏覽
中華沙律 💰16 無特別就唔講,不過份量同價錢唔太成正比🫡牛肉湯烏冬 💰64 ❤️‍🔥4/10分就普通有少少牛味嘅牛肉(似係牛板腱,因為比較瘦,喺街市買通常係最平嘅一種牛)+有啲煙韌嘅烏冬,分數低都係因為性價比😂🔆晚市套餐 主食+小食+飲品+是日甜品 🔆價錢$7x-$9x特盛鰻魚·牛肉丼+煎餃子(3入) +冰綠茶💰94 ❤️‍🔥3/10分鰻魚、牛肉、飯係剛剛好暖,稱唔上熱,鰻魚唔香,牛肉同上面講嘅一樣🫠最嬲嘅係佢無俾甜品我,我亦唔記得咗😤香桃浮雪牛乳 💰36 ❤️‍🔥0/10分0️⃣蜜桃嘅果肉,就咁加蜜桃醬+牛奶,賣$36😀牛奶味極少,俾沙冰+冰遮蓋哂,每啖都有沙冰,凍到你唔想飲😀⚜️兩人食 無加一 💰210⚜️整體性價比 2/10分綜上所述,再加張枱係搖下搖下,坐得好唔舒服所以評分好低🫥
中華沙律 💰16
無特別就唔講,不過份量同價錢唔太成正比🫡

牛肉湯烏冬 💰64 ❤️‍🔥4/10分

🔆晚市套餐 主食+小食+飲品+是日甜品
🔆價錢$7x-$9x
特盛鰻魚·牛肉丼+煎餃子(3入) +冰綠茶
💰94 ❤️‍🔥3/10分
最嬲嘅係佢無俾甜品我,我亦唔記得咗😤

香桃浮雪牛乳 💰36 ❤️‍🔥0/10分
0️⃣蜜桃嘅果肉,就咁加蜜桃醬+牛奶,賣$36😀
牛奶味極少,俾沙冰+冰遮蓋哂,每啖都有沙冰,凍到你唔想飲😀

⚜️兩人食 無加一 💰210
⚜️整體性價比 2/10分
綜上所述,再加張枱係搖下搖下,坐得好唔舒服所以評分好低🫥
Intro: 深水埗近黃金附近真係好多野食,而呢次就去左專賣日式飯嘅店舖試試,呢到嘅午餐menu大約喺$70蚊內,加兩蚊仲包埋凍飲,喺呢區嘅價錢就進取左少少,唔知味道點呢~___________________🍽 牛油烤雞扒咖喱飯(辛)💰 56 ⭐️ 7.75/10✍🏻 雞扒炸得香脆,仲好厚肉,但唔覺有牛油香;✍🏻 咖喱真係帶點辣,仲帶點甜香嘅味道;✍🏻 飯係珍珠米,粒粒分明帶點黏,撈咖喱一流。✍🏻 如果呢個飯加多少少配料,例如綠色嘅沙律/西蘭花會更好。 🍽 抹茶牛乳💰 凍飲+2 ⭐️ 7.75/10✍🏻 抹茶味都算濃,但牛奶味唔算太突出;✍🏻 不過呢個價錢飲到抹茶牛乳呢類特飲,都算係唔錯。___________________🏠 天下茶屋 📍 深水埗福榮街118號地舖⭐️ 8/10___________________
Intro:
___________________
🍽 牛油烤雞扒咖喱飯(辛)
💰 56 ⭐️ 7.75/10
✍🏻 雞扒炸得香脆,仲好厚肉,但唔覺有牛油香;
✍🏻 咖喱真係帶點辣,仲帶點甜香嘅味道;
✍🏻 飯係珍珠米,粒粒分明帶點黏,撈咖喱一流。

🍽 抹茶牛乳
💰 凍飲+2 ⭐️ 7.75/10
✍🏻 抹茶味都算濃,但牛奶味唔算太突出;
✍🏻 不過呢個價錢飲到抹茶牛乳呢類特飲,都算係唔錯。
🏠 天下茶屋
📍 深水埗福榮街118號地舖
⭐️ 8/10
2023-08-24 176 瀏覽
經過深水埗諗起呢邊有幾間餐廳,試伏心態入咗黎。意外地野食質素都唔錯,平日中午時分唔多人。唔需要特別加錢轉特飲~〰️咖哩吉列豬扒飯 $62評分: 3/5朋友揀咗菜單中最招牌咖哩豬扒,炸衣薄薄一層,豬扒食落香脆,可怕肉質稍乾。〰️🌟溫泉蛋烤汁牛肉飯 $65評分: 4/5菜單上佢係平平冇奇的一角,最普通嘅味道做得幾好。我覺得好食過連鎖吉X家,牛肉肥瘦適中,飯量一定足夠食,性價比高👍🏻〰️+20 抹茶豆腐特飲抹茶太甜又飲到未溶抹茶粉,豆腐係唯一加分位。〰️環境: 4/5服務: 4/5地點: 4/5〰️

吉列豬扒咖喱飯

咖哩吉列豬扒飯 $62
評分: 3/5

🌟溫泉蛋烤汁牛肉飯 $65
評分: 4/5
+20 抹茶豆腐特飲
抹茶太甜又飲到未溶抹茶粉,豆腐係唯一加分位。
環境: 4/5
服務: 4/5
地點: 4/5
2023-08-22 105 瀏覽
因為屋企附近,間唔中都幫襯,食物不過不失,服務員態度還好。食過多次,個鹽燒海老湯烏冬都保持水準,值得讚湯底好有蝦味,話鹽燒,湯底和蝦都唔會咸,味道適中,烏冬爽口。另外推介抺茶豆腐飲,似抺茶加咗豆腐花,唔太甜剛好。
鹽燒海老湯烏冬
抺菜豆腐飲
2023-08-05
鹽燒海老湯烏冬
抺菜豆腐飲
2023-01-29 930 瀏覽
# 𝕾𝖍𝖆𝖒 𝖘𝖍𝖚𝖎 𝕻𝖔 突然之間好掛住日本定食,決定上網搵吓,見到天下茶屋好似有呢類嘢,一於去試吓。餐牌10分多選擇,除咗有一般日式定食,仲有門司港燒咖喱,拉麵,牛肉丼,而最吸引我嘅係驚人嘅下午茶價錢,同埋有好多抹茶特飲🤤❤️今次試左:1-新特盛拼盤 HKD77呢個特盛拼盤好得意,有前菜小食主菜+飯麵選一,仲要配免費熱飲,100蚊都唔洗,非常抵食。今次我揀左唐揚雞球(3入),吉列豬扒,咖哩飯(小),汁煮茄子🍆。個豬扒炸得好香脆入味,咖哩係辛口版本,唔係甜嗰種,其中我最推介係佢個小食茄子,非常入味,而且好淋,個醬汁調配得剛好。2-牛油烤雞扒雜菜沙律+炸薯條 HKD72雞扒個表皮煎得非常香脆,雖然沙律好簡單,但佢擺盤都十分日式,賣相已經100分,重點係佢炸薯條,完美左成件事。🤤3-牛油雜菌帆立貝HKD 40 牛油味好香,不過不失,帆立貝雖然係急凍嘢,但都算大粒,好食👍🏾4-🥛抹茶豆腐飲+ 牛乳抹茶🍵飲品真係好推介,2杯抹茶味好重,而且加左豆腐好有咬口又健康又重蛋白質,唔加套餐平時經過外賣一杯都正。行過深水埗想搵d坐得舒服又特別既餐廳,就過黎試下啦,下午茶只係33蚊起,岩晒平價之選的你。
# 𝕾𝖍𝖆𝖒 𝖘𝖍𝖚𝖎 𝕻𝖔

今次試左:
1-新特盛拼盤 HKD77

2-牛油烤雞扒雜菜沙律+炸薯條 HKD72

3-牛油雜菌帆立貝HKD 40

4-🥛抹茶豆腐飲+ 牛乳抹茶🍵

行過深水埗想搵d坐得舒服又特別既餐廳,就過黎試下啦,下午茶只係33蚊起,岩晒平價之選的你。❤️

📍 天下茶屋 (福榮街) (深水埗)
深水埗福榮街118號地舖

#foodiehongkong#hongkongfoodlover#hongkongfoodie#hongkongfood#foodsharing #foodie #eat #香港#hongkongfoodblogger #hongkongfoodlover#hongkongfoodie#instafoodhongkongrestaurant#hongkongeats#hongkongfoods#hongkongfoodbloggers#instafoodie #instafoodporn #instafoodgram #foodporn#吃貨#香港美食 #吃貨 #吃貨女孩 #吃貨日常 #相機食先#ka_foodicted

2023-01-27
  • 抹茶豆腐飲
  • 單骨雞翼
  • 牛油雜菌帆立貝
2022-12-31 476 瀏覽
🍛蔬菜咖哩飯(轉蛋包飯)好滑嘅蛋、好香嘅飯咖哩有啲稀但好味😋薯餅淋淋哋,就咁食/沾咖哩都好味-🍵寒天柚子綠茶(跟餐)唔會太甜,好香果味啲寒天有隻杯1/4咁多煙煙韌韌幾好咬-ps.外賣自取15:15攞,個app準時顯示話可取餐,但去到要等多差唔多半個鐘先攞得,唔知係咪大除夕唔夠人手定堂食太多人🤔希望下次未出到餐可以打電話/whetsapp講聲未攞得
🍛蔬菜咖哩飯(轉蛋包飯)
好滑嘅蛋、好香嘅飯
咖哩有啲稀但好味😋
薯餅淋淋哋,就咁食/沾咖哩都好味
🍵寒天柚子綠茶(跟餐)
唔會太甜,好香果味
啲寒天有隻杯1/4咁多
煙煙韌韌幾好咬
蔬菜咖哩蛋包飯
外賣自取
蔬菜咖哩蛋包飯
2022-12-07 363 瀏覽
原本開開心心同家人一起食晚飯佢哋都差不多食完我的燒咖哩芝士牛肉飯都未到,問店員佢竟然反話我5一早問佢態度勁差,明明係佢哋問題竟然話我其他野到了應該一早問我個飯需要焗的,而焗多數要15-20分鐘,我無理由只過了78分鐘就叫人咖哩方面一切正常,份量偏細有D似下午茶的份量,77蚊來講冇話特別好食或難食,但呢個質素既咖哩可以喺其他餐廳以更平既價錢食到。總括而言,今餐飯真係食得超級5開心,沒有店員向我地道歉,等我地白白浪費時間
原本開開心心同家人一起食晚飯

態度勁差
,明明係佢哋問題竟然話我其他野到了應該一早問

總括而言,今餐飯真係食得超級5開心
,沒有店員向我地道歉,等我地白白浪費時間
2022-11-19 349 瀏覽
和風環境,座位闊落,服務麻麻,電話落單[吉列豬扒咖哩飯]$62厚厚豬扒日式咖喱汁配珍珠飯,豬扒鬆軟有口感!牛油雞扒雜菜沙律+薯條$52為咗想食得健康,叫職員幫我走薯條比多少少菜,簡簡單單冇技巧,沙拉汁清新醋汁都不錯!底食指數:一般
和風環境,座位闊落,服務麻麻,電話落單

[吉列豬扒咖哩飯]$62
厚厚豬扒日式咖喱汁配珍珠飯,豬扒鬆軟有口感!

牛油雞扒雜菜沙律+薯條$52

底食指數:一般

2022-11-17
2022-10-19 994 瀏覽
深水埗雖然有很多食店,但大部份都是港式風味街坊小店;即使餐廳名字充滿日式風情,也不要寄望係真正日式風味餐廳。正如「天下茶屋」這個名字,如果是銅鑼灣或者尖沙咀,一定是以抹茶屋為主題的日式輕食店;但到了深水埗,實際上卻是供應湯烏冬、日式咖喱及日式丼的港式日本快餐,抹茶風飲品只佔餐牌上的極少部份。餐廳內裏沒有什麼特色裝修,同一間普通港式街坊小店沒有分別。四頁餐牌有四種口味的日式料理:湯烏冬、日式丼、日式咖喱及門司港燒咖喱。門司港位於北九州市,是九州的最北端,百多年前曾經與橫濱、神戶並列,係日本嘅三大港口之一,今天則只是一個小港口。小編曾經到門司港半日遊;其實沒有太多景點,主要都是關於門司港的港口歷史。當地最出名的美食正是燒咖喱,莫非「天下茶屋」店主也曾經一遊門司港?正宗的門司港燒咖喱飯應該用鐵板奉客,說穿了,就是日式咖喱飯的變奏版。鐵板咖喱飯上面加隻生雞蛋,表面再灑上大量芝士,然後放入焗爐烤焗至芝士溶化,芝士覆蓋下的雞蛋黃仍然呈現流心狀態。燒咖喱芝士牛油烤雞飯($65)卻完全不是那回事。用碗奉上,咖喱汁很少,已經失去了門司港燒咖喱的重點。溶化了的芝士份量也很少,未能完全覆蓋雞扒及米飯;雞蛋分
餐廳內裏沒有什麼特色裝修,同一間普通港式街坊小店沒有分別。
正宗的門司港燒咖喱飯應該用鐵板奉客,說穿了,就是日式咖喱飯的變奏版。鐵板咖喱飯上面加隻生雞蛋,表面再灑上大量芝士,然後放入焗爐烤焗至芝士溶化,芝士覆蓋下的雞蛋黃仍然呈現流心狀態。燒咖喱芝士牛油烤雞飯($65)卻完全不是那回事。用碗奉上,咖喱汁很少,已經失去了門司港燒咖喱的重點。溶化了的芝士份量也很少,未能完全覆蓋雞扒及米飯;雞蛋分開放在飯面,蛋黃也接近全熟。咖喱汁的味道其實幾好,但其他環節做得太差。與其做不到精粹,就不應將名字定為門司港燒咖喱。
燒咖喱芝士牛油烤雞飯
溫泉蛋烤汁牛肉丼($65)最大賣點就是牛肉份量很多,抵食;但醬汁太重味、又偏鹹。米飯與門司港燒咖喱飯相同,一咬下去就知道只是普通泰國米。雖然餐廳定位本地平民化,以抵食為賣點;但即使未能選用較貴的日本產米,也應該選用台灣珍珠米,才是真正日式丼應有的味道。表面看似半生熟的流心蛋同樣令人失望,蛋黃竟然差不多成熟透。
溫泉蛋烤汁牛肉丼
唐揚炸雞湯烏冬($66)。烏冬偏軟身,唔夠煙靭彈牙。炸雞味道一般,未能做到日式居酒屋的醃料風味。
唐揚炸雞湯烏冬
Oreo 朱古力沙冰($42)好甜;Oreo 的奶味很明顯,蓋過了朱古力味。
Oreo 朱古力沙冰
寒天蜂蜜分子綠茶($24)估唔到一間港式小餐廳都有分子飲品。蜂蜜綠茶內既有寒天(類似蒟蒻)、又有粒粒珍珠 ...... 但並非台灣珍珠奶茶的煙煙韌韌有咬口的珍珠。一咬下去,甜甜的蜂蜜「破珠而出」!果然真是分子飲品!比起其他定食好吃得多!
寒天蜂蜜分子綠茶
2022-08-14
寒天蜂蜜分子綠茶
2022-10-03 284 瀏覽
📍 天下茶屋- 深水埗都算係陪友人食野 超細食的我就揀左最簡單的✨油揚湯烏冬 $33正常發揮啦~ 烏冬其實好難難食 幾煙韌嘅 呢啲就個人preference 啦~呢個係友人食嘅lunch set✨門司港燒咖哩芝士牛肉飯 $65友人覺得呢個日式咖哩味比較淡 同埋少少甜🤣可能唔啱佢?🤣🍵牛乳抹茶x2 (凍+$2)好彩叫左少甜 少甜就啱啱好 仲反而有d 抹茶味————————————————————————<全自費 真實評價>✏️總結感想 純粹記錄一下 今次唔係太詳細 因為就個人口味唔同 所以我同友人都覺得不過不失啦~ 🍽餐牌:————————————————————————📍 天下茶屋 深水埗福榮街118號地舖其他分店:紅磡/沙田✨人均消費: $50 (下午茶)————————————————————————🔎#katfoodiesnap #下午茶餐超扺食#美食分享 #美食記錄 #香港美食 #Hkfoodie #foodie #food #hkeat #hkfood #美食推薦 #美食日記 #香港cafe #香港咖啡店#美食 #深水埗 #日式咖哩 #天下茶屋
📍 天下茶屋- 深水埗

都算係陪友人食野 超細食的我就揀左最簡單的
✨油揚湯烏冬 $33
油揚湯烏冬

呢個係友人食嘅lunch set

✨門司港燒咖哩芝士牛肉飯 $65
門司港燒咖哩芝士牛肉飯

友人覺得呢個日式咖哩味比較淡 同埋少少甜🤣可能唔啱佢?🤣

🍵牛乳抹茶x2 (凍+$2)
牛乳抹茶

好彩叫左少甜 少甜就啱啱好 仲反而有d 抹茶味
<全自費 真實評價>
✏️總結感想
純粹記錄一下 今次唔係太詳細
因為就個人口味唔同 所以我同友人都覺得不過不失啦~
🍽餐牌:

📍 天下茶屋
其他分店:紅磡/沙田
✨人均消費: $50 (下午茶)
🔎#katfoodiesnap #下午茶餐超扺食