2021-01-20 1768 瀏覽
灣仔永豐街食肆林立,相比之下呢間越式三文治店真係不太起眼。喺隔離嘅Le Garçon Saigon越南餐廳同 Le Petit Saigon係屬於同一集團㗎,兩間食店嘅經營模式唔同,一間主打堂食一間主打外賣。今次幫襯 Le Petit Saigon係因為想食越式三文治。店舖除咗越式三文治外仲有少量小食提供。三文治只有三款選擇 - 豬肉、雞肉同埋炸豆腐。▫️ Bánh mì - Pork (HKD88)▫️ Bánh mì - Chicken (HKD88)所有越式三文治都係即叫即整。有興趣嘅話可以行埋櫃位度睇店員整三文治😆。烘過嘅麵包非常鬆脆,真係要趁熱食呀。兩款肉味道各有特色,豬肉味道就淡啲,雞肉就有點辣同埋魚露味都幾重。我覺得雞肉三文治比豬肉惹味得多。另外叫咗一份Saigon Wings (HKD68)兩個人一齊食。店內有少量堂食座位 (4-5個)。其實店舖門口有個幾靚嘅打卡位㗎,不過對面而家係地盤,我唔敢拎啲食物出去影相囉😂😂

▫️ Bánh mì - Pork (HKD88)
▫️ Bánh mì - Chicken (HKD88)