朋友推介呢間開左半年都未有既高質餐廳——Fika。今次特別來試一試。 Fika 呢個名原來有特別意思,符合店內風格——環境chill、歌好聽 、重點係食物超級好味!Set Lunch x2:1) 魷魚圈野菌墨汁意粉配意式蕃茄醬 $118Squid Rings, Wild Mushroom Ink Spaghetti With Tomato Sauce2) 香煎海纑魚配意粉米,烤娃娃菜 $138Seared Barramundi With Teriyaki Orzos, Grilled Baby CabbageDessert:3)招牌FIKA焦糖蘋果金質配意大利雪糕$88FIKA's Caramel Apple Crumble with Italy ice cream🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️首先來個餐湯及沙律:🥣 餐湯 - Manhattan clam chowder:係香港好少會遇到呢種蕃茄底的 clam chowder。 湯身比平時白底的稀,但多了蕃茄的味道。 Chef將海鮮食材都打碎,個湯超級鮮味!🥗沙律:食到好多塊煙三文魚,絕對足料!食完前菜覺得水準唔錯,就加左個Apple Crumble,

Set Lunch x2:

1) 魷魚圈野菌墨汁意粉配意式蕃茄醬 $118

2) 香煎海纑魚配意粉米,烤娃娃菜 $138

Dessert:

3)招牌FIKA焦糖蘋果金質配意大利雪糕

🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️

首先來個餐湯及沙律:

係香港好少會遇到呢種蕃茄底的 clam chowder。

湯身比平時白底的稀,但多了蕃茄的味道。
Chef將海鮮食材都打碎,個湯超級鮮味!

🥗沙律:
食到好多塊煙三文魚,絕對足料!

食完前菜覺得水準唔錯,就加左個Apple Crumble,俾餐廳姐姐讚港女識食呢🙈

🍽️🍽️主食來了

🖤墨汁意粉:

墨汁意粉同新鮮蕃茄醬好夾。
蕃茄味唔太酸,配上魷魚圈及野菌,每一啖都有三重滋味。

海纑魚配意粉米:

港女覺得呢道菜既主角係意粉米 —— 係平時好少機會遇到既食材,意粉米滑溜溜加少少彈牙,係令人幸福的口感。

煎海鱸魚時間控制得宜:魚皮香脆、魚肉軟滑。一條骨都冇,可以大口放心吃。
好食到一粒米都冇剩🙈

餐廳既店員都好friendly,仲有機會同Chef傾兩句:同佢地傾偈都獲益良多,這就是西貢小店的感覺。

Chill多陣,Apple Crumble 都到了。
Apple Crumble 工序繁多,整完又唔擺得耐。
快快趁熱放入口:
雪糕係有雲呢拿籽既靚貨,配上少少酸的Apple Crumble。 餐廳靚女話Chef 特別將蘋果的甜酸味保留,同出面落肉桂糖既不一樣。 果然係特別用心。

😂從Fika 呢兩個lunch set同甜品都食得出Chef的心思。係香港地會用心、以食客角度出發的Chef不多,所以非常推介大家試下呢間🍴Fika🍴。
呢間餐廳可以話係港女Top 3! 絕對會再幫襯!