2024-01-31 590 瀏覽
老實講,行到譽居門口,聞到陣陣燒味香嘅時候,我已經覺得好正!先來一講,佢個蜜汁叉燒外皮香甜得嚟又唔會太膩,肉質嫩滑,真係啱哂我呢啲唔鍾意太肥嘅朋友。再講講嗰爽口燒腩,皮脆得嚟肉質仲鬆化,真係正到爆燈!每一啖都足夠激發我嗰種「食得出神」嘅滋味。話說返個日式咸水角,揼低一口,知道香港有呢啲古怪美味,真係過癮!入口係先酸酸地,跟住就嚟個意外嘅辛辣Wasabi驚喜,加埋嗰脆脆嘅草菇,食嘅我心花怒放,玩味十足。至於嗰碗鮮蝦雲吞麵,嚟講真,我以前對雲吞都係分手既態度,但佢個雲吞係大隻嘅蝦肉,皮薄餡足嘅完美組合,攪到我對雲吞重燃愛火。至於嗰梅菜燒鵝粒炒飯,嗰香口程度撲鼻而嚟,我都忍唔住多食咗幾筷!結埋賬之前,我都忍唔住要激讚吓佢個砂鍋膏蟹粥,光係聞嗰香味,已經令人心癮癮。每一啖飯粒都入味,每啖都有蟹肉,食到最後一啖都仲想再黎一碗!同埋,摸摸肚,都算係飽得嚟得意!下次同班朋友過嚟,我一定要介紹佢哋嚟試下譽居嘅滋味!🥢🍚🦀

🥢🍚🦀