2013-03-16 1067 瀏覽
 我未寫過食評都要開個ACCOUNT公開呢件前所未遇過嘅事!3月8號大概2:30PM 打算同媽咪去下午茶,因為平時去開個間附近大裝修(在君傲灣),所以就去將軍澳中心間海港。咁我地差唔多3PM 入去,媽咪就打算叫爹地3:30放工後黎JOIN,就同D知客講話3位。我地如常點野食。到大概3:35PM,爹地打俾媽咪話放工,但佢拎住好多公司野,話唔黎飲茶。咁我媽咪就同其中一個黑衫員工講話有一個人唔黎 (意思叫佢在將卡度減番個茶位),但個員工語氣麻麻咁話 “我唔會同你減咖,你地咁樣臨埋單先話改做2位茶,唔會同你減” ,佢一路講一路行開做其他野。我媽咪費事同佢嘈,覺得係佢特別麻煩先唔減。我媽咪跟住就揾第2個黑衫員工改茶位,今次呢個即刻刪走1個茶位,簽埋名。正當我地談論緊第1個黑衫麻麻煩煩之際,頭先改茶位的第2個黑衫行番黎,問我地係咪一開始講左3位,我地話係,跟住佢講話咁唔改得,我地無應佢,佢就望番第1個黑衫,第1個黑衫立刻走過黎話 “2位就一定要搭枱,3位就唔使搭。你地入黎時話3位,咁所以無搭枱,臨埋單先話轉2位就吾得。”你地入黎時知客有講的。” (1:我地明明直入;2:如果有講,知客會同我地講我

我未寫過食評都要開個ACCOUNT公開呢件前所未遇過嘅事!

),所以就去將軍澳中心間海港。

我媽咪費事同佢嘈,覺得係佢特別麻煩先唔減。我媽咪跟住就揾第2個黑衫員工改茶位,今次呢個即刻刪走1個茶位,簽埋名。正當我地談論緊第1個黑衫麻麻煩煩之際,頭先改茶位的第2個黑衫行番黎,問我地係咪一開始講左3位,我地話係,跟住佢講話咁唔改得,我地無應佢,佢就望番第1個黑衫,第1個黑衫立刻走過黎話 “2位就一定要搭枱,3位就唔使搭。你地入黎時話3位,咁所以無搭枱,臨埋單先話轉2位就吾得。”你地入黎時知客有講的。” (1:我地明明直入;2:如果有講,知客會同我地講我地3個所以吾使搭枱?;3:點解2位一定要搭枱, 咩規例?我去過的連鎖酒家都有得選擇唔搭枱)

我同媽咪開始嬲嬲地佢D態度,講到我地呃佢話3位
,同埋佢好唔妥有人幫我地改番2位
。我就話第3個可以黎咖,但佢5PM 黎。佢就話” 好呀,等埋食晚飯咁好呀,多謝晒先” 我就同佢講話我會打去OFFICE投訴。佢仲係好吋咁回應” 多謝你送我一程喎,我都想唔做好耐,真係好。” (佢係全程無企定但又在我地枱旁邊不停近距離來回)

THEN,我媽咪過左收銀處拎海港OFFICE電話,再去問呢個黑衫拎佢個名,佢俾左自己卡片出來,TITLE 係店長。我打去投訴期間,佢又行過黎枱叫我地TICK多D野食,慢慢等到晚飯。我同電話中OFFICE的職員講話個店長又走埋黎撩交嗌,佢都覺得好莫名其妙。個店長繼續講野,話自己一個月做幾百萬生意好忙好吾得閒。我媽咪本身同地產AGENT講緊電話,但見佢死CHER住我地唔放,就同佢講” 我宜加係2個咖啦,可以搭枱咖,但無人搭,再吾喺不如你坐落黎搭。”而我繼續同緊OFFICE職員講緊件事嘅發展(亦因為我都費事理個店長,雖然差唔多4PM,但周圍有人)

大概4PM,突然間個店長著左件灰外套坐落嚟開單開位開茶(搭枱!
當時D枱 8成吉),當時我媽咪仲講緊電話,我即刻同OFFICE職員講個店長坐埋落黎,我要影相後再打俾佢。 佢面懵懵俾我影完幾幅相後揾左份報紙睇 (遮面
),我媽咪傾完電話後同我坐左去隔黎張吉枱 (當時D枱 8成吉)跟住個服務態度”一流”嘅店長無再出過聲,我同媽咪飲多幾杯茶都埋單走了~

另外,我3月8日投訴完,海港OFFICE答應話會3月11日覆我,但呢2日都無覆,寫上網實際D!
2013-03-08