周末近近地到將軍澳站行下,話哂幾個商場相連,可以消磨一個下午,喺30幾度既天氣之下真係一個好去處~見呢間台灣麵店多人等位,應該不錯吧!以木系文青裝修,先到cashier 點餐或可用QR code手機點餐支付寶付錢~(不用加一的啊!)心大心細既我,點碗特盛紅燒四寶台灣麵,有豬手、腱心牛肉、花枝丸、滷水蛋,諗住可以試多d。湯底有5款,我揀配養生清燉牛肉湯。黎到都幾大碗,豬手都有2件,炆得腍透而且唔會覺得油膩! 先呷一口湯,清甜順喉而且帶藥材味,飲左一大半碗湯都唔口乾口渴。 牛腱肉牛肉味重,煙韌入味。連滷水蛋亦唔錯,帶清爽香味。鹽酥雞排滷肉飯,雞排分開上,另外有青瓜小食。滷肉飯滷汁香,味道唔太濃但散發出油蔥酥既香味~ 五花肉粒,層次分明送進口裡不油不膩,幾乎食哂個飯先食雞排。。 鹽酥雞排外層鬆脆,肉質軟嫩又唔會因為凍左而變淋~ 部分小吃有大小size,我地點細份可以試多點~ 蕃茄濃湯水餃(4隻),係椰菜餃子餡料 桂花雞翼(3隻),雞翼炸得香脆,配上淡香既桂花糖,頓時有滋潤既感覺~仙氣火龍果茶,以紅肉火龍果+茉莉綠茶既配搭,茶香清甜同時幫助一下消化。芝士奶蓋桂花烏龍茶奶蓋既飲法係要將杯45度傾
見呢間台灣麵店多人等位,應該不錯吧!

心大心細既我,點碗特盛紅燒四寶台灣麵,
有豬手、腱心牛肉、花枝丸、滷水蛋,諗住可以試多d。
湯底有5款,我揀配養生清燉牛肉湯。
黎到都幾大碗,豬手都有2件,炆得腍透而且唔會覺得油膩!

牛腱肉牛肉味重,煙韌入味。
連滷水蛋亦唔錯,帶清爽香味。
鹽酥雞排滷肉飯,雞排分開上,另外有青瓜小食。

滷肉飯滷汁香,味道唔太濃但散發出油蔥酥既香味~
鹽酥雞排外層鬆脆,肉質軟嫩又唔會因為凍左而變淋~
部分小吃有大小size,我地點細份可以試多點~
蕃茄濃湯水餃(4隻),係椰菜餃子餡料
芝士奶蓋桂花烏龍茶
奶蓋既飲法係要將杯45度傾,就可以飲到芝士同烏龍。芝士有淡淡既鹹香味,唔會覺得膩感又帶茶香,味道超夾~