將軍澳又開新餐廳,之前係銅鑼灣食過京都勝牛覺得唔錯😛 今次就試吓佢其他套餐,睇吓水準係咪差唔多😋 餐廳環境光猛,有卡位,都幾好坐。京都勝牛三味套餐 $228餐廳一般係用翼板牛做炸牛扒,今次就可以一次過食埋菲力牛同薄片醬味牛🥩 牛排外皮炸至脆身,炸皮薄無離肉,牛肉帶粉色☺️ 我另外建議可以加一個小煎Pan 可以將炸牛扒煎香,煎香嘅牛扒牛味更出同香,另外仲可以加岩鹽調味添😙 翼板牛牛脂感較重,比菲力牛冧身,鍾意油脂感嘅一定啱😘 菲力牛就重牛味,香濃啲😜 薄片醬味牛有兩片,食到外面嘅醬油味帶甜,不過我略厭炸粉略厚😗 食日本吉列牛套餐當然唔少得任添生菜絲、白飯同麵豉湯。生菜絲可以配柚子汁/芝麻醬,白飯會有燕麥粒拌。鮮嫩脆炸豬柳伴鰻魚套餐 $148上次試咗三文魚柳,今次就試埋炸豬🐷同鰻魚😎 上菜時候套餐另外會配一份芝麻啦同醬汁,芝麻嘅處理比較特別,你可以親手去「中」碎芝麻,再mix甜味嘅醬油醬汁,當做炸豬同鰻魚嘅醬汁😜 炸豬扒幾出色,佢冧身帶啲肉汁,唔會乾晒或鞋颯颯,點啲芝麻醬汁都好夾,或者點芥辣都唔錯。炸鰻魚平時比較少見,鰻魚肉質都嫩滑同炸皮形成強烈對比。佢另外仲提供蘿蔔蓉醬汁,酸酸哋,更開胃。

京都勝牛三味套餐 $228

鮮嫩脆炸豬柳伴鰻魚套餐 $148

日式柚子茶 $28
(熱飲)本身都擔心會唔會好甜、好膩,不過佢幾好。飲落舒服,唔知係咪另加咗蜜糖,茶有柚子味同一啲柚皮,幾好。

白桃蒟蒻冰茶 $32
夏天咁熱飯杯冰茶先,冰茶唔會好甜,冰茶入面有好多蒟蒻粒,一粒粒有咬口😋。