2019-05-20
元朗食omakase @ 寿司の神 ($1280/位)慢慢食,慢慢欣賞日本料理的美。前菜部分有龍蝦蒸蛋伴蜜糖豆,漬物係師傅不斷refill的。刺身5款包括:1) 兵庫縣真蠔伴酸汁啫喱 - 海水味重,creamy2) 赤貝 - 食原本的鮮味,只加檸檬及芝麻3) 燒平貝配馬糞海膽,一口吃下,外熱內軟,好似食緊雪糕一樣。4)鰹魚伴生蒜及生磨wasabi5)櫻花煮八爪魚,煮了2日的鮑魚,冬菇伴鮑魚肝醬(個醬料簡直係精華所在!)一品料理1款:白燒穴子及蓮芋(蓮花的莖)脆脆的口感,感覺特別。赤醋飯壽司部分,樣樣精彩。1)蜜柑鯛魚壽司2)深海池魚壽司 柚子胡椒醬3)炙燒北寄貝壽司4)伊佐木壽司 +薑花(茗荷)口感fatty5)鳥貝壽司6)牡丹蝦壽司 7)沙巴魚壽司8)赤海膽軍艦9)吞拿魚腦天壽司 (天靈蓋)有魚味,亦滑身我最鍾意係現拆牡丹蝦壽司,加上燒蝦膏及用黑頭蝦殼煲的醬,鮮味十足。至於吞拿魚腦天壽司,因為少食呢個部位,覺得口感軟滑,有脂肪得來亦有魚味。赤海膽壽司、炙燒北寄貝壽司及深海池魚壽司亦係我心目中頭幾位。話咁快已經係最後一味卷物。魚湯及玉子燒最後係甜品:熊本赤肉蜜瓜,超香甜!
慢慢食,慢慢欣賞日本料理的美。
前菜部分有龍蝦蒸蛋伴蜜糖豆,漬物係師傅不斷refill的。
刺身5款包括:
1) 兵庫縣真蠔伴酸汁啫喱 - 海水味重,creamy
2) 赤貝 - 食原本的鮮味,只加檸檬及芝麻
4)鰹魚伴生蒜及生磨wasabi
赤醋飯壽司部分,樣樣精彩。
1)蜜柑鯛魚壽司
6)牡丹蝦壽司
7)沙巴魚壽司
8)赤海膽軍艦
9)吞拿魚腦天壽司 (天靈蓋)有魚味,亦滑身
話咁快已經係最後一味卷物。
魚湯及玉子燒
最後係甜品:熊本赤肉蜜瓜,超香甜!