2018-05-14 27 瀏覽
今日睇完演唱會,喺迪迪尼出嚟,朋友就話搵嘢食,其實我都好肚餓,果斷搵間打邊爐,開開心心。肥佬教落打邊爐最緊要就係個工具,就係個爐。電爐3000火邊有得輸。 一定快靚正。點了潮州湯底, 其實就係芹菜粒,冬菇粒,蝦米再加啲芋頭粒。 幾樣嘢看似簡單,估唔到出到嚟未到係咁複雜。鋪頭好貼心中有刺身食, 刺身當中 最驚喜嘅就係和牛刺身, 估唔到香港都食到咁高質素,如果平時嘅話一定唔敢試。火鍋配料當然冇得輸嘅就係海鮮,海鮮拼盤夠新鮮,味道好, 至於貝殼類產品性在無沙, 吐得夠乾淨。 美國大生蠔,今晚真係要補一補。至於飲品方面叫咗一支紅酒同一揸竹蔗茅根,竹蔗茅根夠足料,唔係飲糖水,夠曬清熱氣。下次一定要再嚟過,因為性價比夠曬高, 邊個話夏天唔可以打邊爐。