2017-06-18 2533 瀏覽
每逢星期五,都好想揾間好一點的餐廳,食個好少少的午飯,所以離公司遠小小的地方,放鬆一下心情。行吓行吓,被呢一間店的外牆所吸引,就唔覺意入咗去啦~入到店內,真係好清涼,跟店外簡直是兩個世界咁。門口旁邊排了一櫃啤酒瓶,伴著中間的 bar 枱,仲有一排木製的枱椅,跟店外形成截然不同的格調。我拿著餐牌看了看,職員以一口流利的英語推介了 Truffle Grilled Cheese & Tomato Soup,講到好似好吸引咁,就不猶豫的點了試試看。端上枱的是厚厚的三文治和一碗蕃茄湯,三文治食落好香脆,而裡面就有溶溶的芝士和松露,芝士食落好滑,好容易入口,加埋香到不得了的松露,真係食到停唔到。而碗蕃茄湯,唔算係好酸,但是超級濃,濃到好似一碗醬咁,職員提議可以把三文治點點後食,試過仲多咗一陣酸味味,好開胃。因為主菜是熱食,食完都有少少熱,所以飲番杯 Tonic Water 降温。正當我以為如此的格調,十居其九都係做外國人生意,點知原來職員係講到一口流利的廣東話,真係估唔到原來係咁國際化的。

入到店內,真係好清涼,跟店外簡直是兩個世界咁。

2017-06-02
$129.8 (午餐)