2011-11-21
作為隱性食家的我,平時都不愛上網寫食評, 但今次實在要破例,不得不讚一下南洋酒店2/F Grill Cafe 的石燒+半自助餐, 看到Menu 便令人食指大動,除了主菜外, 頭盆 ,餐湯 ,沙律, 甜品 都是自助形式, 款式需不算多, 但勝在用料新鮮,正所為貴精不貴多 Main course 方面都有好多選擇, 各款牛扒或 羊扒 拼 海鮮(有鮑魚 / 龍蝦尾 / 大蝦) , 如你喜歡吃海鮮亦可以從以上三選二, 有個提意比大家,石燒上枱前可叫waitress 碟上, 否則他們會把 牛扒, 海鮮一齊放晒落熱石上, 會令到食物好快熟, 同埋會好乾, 食幾多放幾多.由自己控制生熟程度會較理想 甜品亦值得一讚, 更要一提的是每位餐飲有一柸果汁或 餐前酒, 另外四位會有一支白酒或紅酒任君選擇, 餐後再order一柸加了Baileys 甜酒的即磨咖啡,絕對是味覺嘅享受! 總括來說, Grill Cafe 論環境 , 食物及服務質數令我喜出望外, 值得推介!!