2018-10-23
「豐碩」位於大角咀奥朗御峰商場內,由奧運站行過去都只不過係十分鐘左右,由於附近都係以住宅為主,所以客人都以街坊為主,生客都比較少。是日去完朋友屋企探bb之後再落黎食晚飯,餐廳食物款式好多,價錢亦都相當親民,由幾十蚊到成千蚊嘅菜式都有。行入黎餐廳嘅時候已經見到一大個魚缸,見餐牌上海鮮價錢亦都唔太貴,當然想試下啦。金蒜蒸大蟶子 :蟶子用左蘇格蘭蟶子皇,非常大隻,蒸嘅時間剛剛好,入口非常彈牙,加入左蒜蓉同粉絲去蒸後,食落非常之有口感,以$168/4隻嘅價錢黎講絕對係超值!正宗四川麻辣龍躉:一向都喜歡食辣野嘅我地,見到餐牌上呢味「四川麻辣龍躉」真係非叫不可。辣度有分小,中,大辣三個辣度,由於第一次食,所以都係叫左小辣試下。麻辣龍躉一上枱時香味撲鼻,有別於一般嘅水煮魚,呢煲魚係無辣椒架,至於龍躉亦都唔算多骨,肉質鮮嫩,吸收晒湯嘅辣味後真係食得超過癮,不過個人認為小辣唔夠辣,下次可以叫中辣。上湯波士頓龍蝦手打烏冬:龍蝦不但新鮮而且份量又多仲啖啖肉,上湯加入波士頓龍蝦煮過後再加入手打烏冬,味道相當鮮甜,手打烏冬入口亦都非常爽口彈牙,味道真係無得頂,喜歡食芝士嘅朋友們更可以選擇以$30加芝士添。 合時
正宗四川麻辣龍躉:
是日燉湯以雞腳同冬菇等等嘅配料煲成,以$48一盅黎講絕對係性價比高!