2022-04-23
一知道開返晚市堂食,我同朋友已經book 哩間bookmark好耐嘅打邊爐! 首先上枱嘅係調味料九宮格,我最鍾意嘅配搭係芫荽、蒜蓉、炸蒜、豉油、辣椒,再加少少醋就完美! 湯底揀咗熱門嘅「建寧公主卜卜蜆鍋」點解係建寧公主?因為呢間餐廳嘅主題係「古代宮廷風」,一入門口就見到龍椅!仲有皇帝,公主服裝俾大家cosplay ,不過疫情關係無乜客人試穿了。講返個湯底,卜卜蜆幾新鮮彈牙,仲有芹菜芽菜等等配菜,份量都唔少!食極都仲有我哋仲試咗以下嘅餸切本地牛肉、蟶子皇、粟米、深海龍躉片、手打鮮蝦丸 、即炸響鈴海鮮都好新鮮,印象最深刻嘅係鮮蝦丸!超級彈牙,蝦味濃郁!食到彈口嘅蝦肉,比出邊所謂嘅手打好太多! 另外響鈴係即炸嘅,唔點落個湯度就咁食都好正!已經約定朋友下個月再嚟
我哋仲試咗以下嘅餸
已經約定朋友下個月再嚟