老友gathering竟然搞手話要去燒烤⋯初初開始我以為是去韓燒任食戈類,但原來係去室外燒。我地好多人來到大尾篤那邊燒野食,同時又冇踏單車,真是覺得有點傻。原來燒烤場都有openrice,一於寫下-我估冇咩人會寫自助餐架自己拎,食幾多拎幾多,但我地咁多人,乜都拎一堆去燒。有好多唔同嘅食物,紅腸,腸仔,雞翼,海蝦,雞肉,牛肉,豬肉樣樣都有。紅腸和腸仔都係普通質素。雞翼加左蜜糖之後好香甜,中間雞肉肉質嫩滑,口感不錯。雞牛豬都有醃過,否則真係完全沒有味。雞肉平均都滑雖然雞味不算重,牛肉好多款,必拎!!有牛香味,滑,抵食!豬肉燒完最香,油膩感就剛剛好。另外仲有一啲健康嘅生菜,菜心,粟米。燒完都香氣十足,特別係粟米,又甜又爽,當然有d唔係咁甜。燒香蕉,金菇菜,燒菠蘿,仲有鍋仔嘅菜心。燒水果好甜,d果糖出哂黎,菠蘿新鮮多汁,好推介。金菇菜如果可以再加點牛油就更加可以了,本來又爽口又咸香。室外燒烤dinner又唔係好熱,超多野食,200$左右都好抵食下。

燒香蕉,金菇菜,燒菠蘿,仲有鍋仔嘅菜心。