2017-07-14 222 瀏覽
上臉書見到有 blogger 大大力推介,再者官塘區真係無乜邊間泰菜係值得去食,因為平常都係去九龍城食嘅多,所以見近近地就去試試啦~呢間 1988 係一間外表好舊好舊嘅工廠大廈入面,去到見到餐廳裝修擺設同外面簡直兩個世界! 餐廳座位唔多, 大概 30 個左右, 所以一定要訂位, 唔訂位係無得吃架~Menu 都好簡單, 雖然無一般泰菜鋪頭咁多選擇, 但款式都係大眾化嘅!我地 4 個人就點左- 冬蔭功- 青咖哩雜菜- 烤餅- 鳳爪沙律- 辣椒膏炒青口- 泰式烤魚- 豬肉串燒整體黎講每碟嘅份量都好夠,味道都好 ok,特別係冬蔭功,豬肉串燒同青咖哩雜菜非常出色! 冬蔭功足足有 6 碗湯份量, 唔算太辣,酸味椰汁味夠蝦味又濃, 正 ! 豬肉串燒肉質唔 un , 個沙嗲汁真係超級勁正,非一般花生粒粒咁,少少甜咁好惹味!青咖哩雜菜望落好似好 "希" 咁, 但食落係好夠味道, 配埋個烤餅簡直人間美食 !反而個青口就較為失色, 太咸同青口太瘦, 似淡菜多過青口囉!烤魚都好一般, 因為烤魚唔夠滑同熱 !甜品就略嫌細份,味道尚可嘅!員工服務及態度都好好, 好主動及笑容滿面!整體都好滿意, 但以工廈黎講價錢會

我地 4 個人就點左
- 冬蔭功
- 青咖哩雜菜
- 烤餅
- 鳳爪沙律
- 辣椒膏炒青口
- 泰式烤魚
- 豬肉串燒

整體黎講每碟嘅份量都好夠,味道都好 ok,
甜品就略嫌細份,味道尚可嘅!
員工服務及態度都好好, 好主動及笑容滿面!

整體都好滿意, 但以工廈黎講價錢會稍為偏高 ~
不過值得推介及會返啅!
2017-07-13