餐廳: 添好運點心專門店
資訊:

為推動全港減鹽減糖新飲食文化及新生活態度,食物及衞生局、降低食物中鹽和糖委員會及食物環境衞生署食物安全中心推出了《少鹽、少糖、少 • 確幸》餐飲聯盟,參與食肆會提供少鹽少糖選項予顧客,部份更會提供特定減鹽減糖菜式。參與減鹽減糖食肆會獲發計劃標誌,以供張貼於店舖內,供顧客識別。詳情可在此瀏覽:https://rssless.hk

多年來我是潻好運粉絲,常向朋友推薦。海外有朋友來香港都帶他們去食,食後都是大讚。這間在北角的去過多次。四個月之前食過,那時點心質素還好好,服務態度也不覺有異。但今天中午去食,食物水準忽然是一落千丈,唔得。服務亞姐態度懶理不在話下,最替潻好運個名可惜的是,點心何解忽然差咗咁多。先講茶,給的第一壼茶只是暖。之後叫加水,攞咗個壺走就冇咗件事,要問幾次先有人攞返嚟。講到點心就更令人失望,蘿蔔糕,極其量是微微暖,跟以前新鮮熱辣差很遠。最出名的叉燒包,包身做得較硬,裡面的叉燒是大大舊帶肥肉帶筋,其中一隻再加一條毛,汁液如漿糊,唉!次次都食既釀尖椒,今次既魚肉似是落太多粉,質感差又冇乜味。咸水角很油,裡面的肉碎细似粉又乾。春卷也很油,餡除了食到太咸之外就唔知係咩嘢。煎堆餡又是不知所謂。連出名既馬拉糕也是發得過鬆,好像是太多發粉,而且份量細咗。潻好運多年的名氣得來不容易,點解忽然攪到咁?可惜!

2019-04-28