餐廳: 添好運點心專門店
資訊:

2020-07-05 118 瀏覽
可能是以前曾有米芝蓮美食光環的關係,以前每次經過這裹都看到一大羣人在等待座位,今天看到不需要等位,便決定走進去吃。餐廳裝修變舊了,但仍有不少即叫即蒸的點心可以給我去選擇,其中有必吃的如“酥皮焗叉燒包”、“鮑汁鳳爪”,我當然沒有放過。另外也點了“布拉格腸粉”,把加了醬油、麻醬和甜醬的腸粉放入口,腸粉中心附近的咬感有些糊口,不太好吃,而“鳳爪排骨蒸飯”入口雖仍熱辣辣,飯粒有排骨蒸出來的豬肉香味,但整體上感覺已沒有以前般美味,只算是中規中矩。

2020-06-29 115 瀏覽
添好運點心專門店在香港共有7家分店。在國外也有不少分店,曾經被評為米芝連一星餐廳。豉汁蒸鳳爪爽腍入味,花生滲透了鳳爪的汁,非常好味。豆豉蒸排骨,鮮嫩肉滑,就是量少了一點。鮑汁豆腐是新推薦的出品。感覺中規中矩。鮮蝦腐皮卷蝦肉新鮮彈牙.皮薄松脆,非常香口。新菜色炸紫菜卷沒什麼特別之處,三件小的可憐。土魷肉餅蒸飯,足料有幾多土魷,好好味。點贊👍所有點心都是熱辣辣的,價格亦算合理。但是出品量縮水很多,這大概與疫情有關,搵食艱難吧…。
豉汁蒸鳳爪爽腍入味,花生滲透了鳳爪的汁,非常好味。
豆豉蒸排骨
豆豉蒸排骨,鮮嫩肉滑,就是量少了一點。
鮑汁豆腐
鮑汁豆腐是新推薦的出品。感覺中規中矩。
鮮蝦腐皮卷
鮮蝦腐皮卷蝦肉新鮮彈牙.皮薄松脆,非常香口。
新菜色炸紫菜卷沒什麼特別之處,三件小的可憐。
土魷肉餅飯
土魷肉餅蒸飯,足料有幾多土魷,好好味。點贊👍
鮑汁豆腐
鮮蝦腐皮卷
土魷肉餅飯
2020-06-16 142 瀏覽
事隔四年再一次吃,不知道是水準下降了,還是好吃太多了 ,覺得味道太一般了,除了叉燒包味道還好,別的真的一言難盡,燒賣感覺就是速凍食品,蝦肉卷也不如其他家出眾,荷葉雞味道中規中矩,不能再多分了,紅油抄手不好吃
2020-06-07 149 瀏覽
依間點心連鎖店係位於北角,其實不過都有好多食點心嘅地方,不過依一間係朋友介紹我嚟試吓佢嘅酥皮叉燒包,都幾特別第一次食特別版嘅叉燒包,外脆內軟,雖然等候嘅時間真係比我想像中耐,不過食到特別版嘅叉燒包都可以接受嘅!
2020-05-24 249 瀏覽
添好運係我由佢未攞米芝蓮已經食過當年喺九龍塘讀書,爸爸成日帶我放學後去深水埗分店食真係我嘅童年回憶-宜家連紐約都有分店,我就同一家人去北角分店食我地點左黃沙豬潤腸、鳳爪排骨飯、鮮蝦燒賣、豉汁鳳爪、叉燒包-黃沙豬潤腸:比起我地好多年前食嘅相當地差左好多豬潤明顯少左,不過依然係皮薄,豬潤好滑而唔係乾淨淨同熟到透曬-鳳爪排骨飯:都係嗰句,portion細左但排骨依然滑身,配搭甜甜地嘅煲仔飯豉油-鮮蝦燒賣:蝦大大粒,好脆口最特別係上面舖左啲杞子,賣相靚左-叉燒包:唔洗多講,叉燒包係添好運嘅招牌菜式叉燒包個皮脆脆地,又好鬆軟綿密入面嘅蜜汁叉燒肥瘦均勻,不過好似份量少過以前⋯⋯-總括而言,添好運依然好好食啊但份量真係細左,慶幸係相隔咁多年價錢都無點貴過👍🏻
添好運係我由佢未攞米芝蓮已經食過
當年喺九龍塘讀書,爸爸成日帶我放學後去深水埗分店食
真係我嘅童年回憶
宜家連紐約都有分店,我就同一家人去北角分店食
我地點左黃沙豬潤腸、鳳爪排骨飯、鮮蝦燒賣、豉汁鳳爪、叉燒包
黃沙豬潤腸:
比起我地好多年前食嘅相當地差左好多
鳳爪排骨飯:
都係嗰句,portion細左
但排骨依然滑身,配搭甜甜地嘅煲仔飯豉油
鮮蝦燒賣:
蝦大大粒,好脆口
最特別係上面舖左啲杞子,賣相靚左
叉燒包:
唔洗多講,叉燒包係添好運嘅招牌菜式
叉燒包個皮脆脆地,又好鬆軟綿密
入面嘅蜜汁叉燒肥瘦均勻,不過好似份量少過以前⋯⋯
總括而言,添好運依然好好食啊
但份量真係細左,慶幸係相隔咁多年價錢都無點貴過👍🏻
黃沙豬潤腸
鳳爪排骨飯
鮮蝦燒賣
叉燒包
2020-04-07 411 瀏覽
以下5種是我認為的必點 🌟酥皮焗叉燒包外皮酥脆,叉燒醬汁濃郁 🌟晶瑩鮮蝦餃皮薄餡足,用料新鮮。 🌟全鮮蝦燒賣皇是我最愛。 🌟古法糯米雞,荷葉包糯米雞,裡面還有小段臘腸🌟蜜味叉燒腸腸粉的關鍵也是要皮薄’除了添好運的腸粉,去其他地方基本不會點腸粉,因為做得好真係都幾難架其他如豉汁蒸鳳爪豆豉蒸排骨潮州蒸粉果陳皮牛肉球比較一般
以下5種是我認為的必點
🌟酥皮焗叉燒包外皮酥脆,叉燒醬汁濃郁
🌟晶瑩鮮蝦餃皮薄餡足,用料新鮮。
🌟全鮮蝦燒賣皇是我最愛。
🌟古法糯米雞,荷葉包糯米雞,裡面還有小段臘腸

其他如
豉汁蒸鳳爪
潮州蒸粉果
陳皮牛肉球比較一般
2019-12-22 596 瀏覽
羅卜糕縮水至齋鋪綠豆糕大小,糯米雞縮水1/3 size。如果受現在社會氣氛影響難經營,不如加價做返正常,起碼食物買相肉痠。另外見些新食物以麵為主,對不起初心以點心起家的初衷。
2019-10-30 674 瀏覽
2人3點心連茶錢共$77鳳爪排骨飯,米飯像蝦仔飯散且硬了一點,不適合老人家吃,鳳爪及排骨倒好味,如果米飯改良會好些。鮮竹卷,鮮竹爽滑,餡料豐富,味道不錯。叉燒腸粉,叉燒切成碎塊,腸粉做得廷身,豉油要多些才好吃。
2人3點心連茶錢共$77

鮮竹卷,鮮竹爽滑,餡料豐富,味道不錯。

叉燒腸粉,叉燒切成碎塊,腸粉做得廷身,豉油要多些才好吃。
2019-08-02 972 瀏覽
我見到佢lunch time都有一半空位就知道今次舐嘢了以前排到出街燒賣太多肥豬肉馬拉糕唔夠鬆阿妹話佢個酥皮焗叉燒包同以前一樣味即係好食喎煎臘味蘿蔔糕一夾就散失敗基本上真係唔點醬就冇味原汁牛腩撈麵個撈麵乾到嘔啲牛腩粒又乾布拉腸粉真係街邊食都好食過佢食呢個真係好攰呀因為一夾就散 要用到陰力先至放到入個口度鮑汁琵琶豆腐 佢放上嚟嘅時候我真係o咗嘴好似放題咁樣琵琶豆腐喺我心目中係一嚿大嘅我寧願佢畀一嚿我好過三嚿咁細嘅 不知所謂嘅嘢賽螃蟹春捲真係好奇怪個土鱿馬蹄肉餅飯就幾好食唔會再食靚女侍應service very good
我見到佢lunch time都有一半空位就知道今次舐嘢了
個土鱿馬蹄肉餅飯就幾好食
唔會再食
靚女侍應service very good
2019-07-03 925 瀏覽
放假同阿爸阿媽去飲茶,因為住嘅附近冇咩好嘅茶樓,所以我話搭車嚟食。以前返工好近,而家好耐都冇食過啦。 依然係有好多遊客,不過好似冇以前咁咁耐。叫咗最經典同出名嘅雪山叉燒包,好似比以前越嚟越甜。仲有蝦餃燒賣果d正常野仲叫咗一個叫什菌紫菜捲(相片入面最右邊嗰碟), 叫做什菌但食唔到什菌味。反而食落去好似有啲蝦,haha. 最後驚阿爸唔夠飽,再嗌咗古法糯米雞,以前好似大隻啲同埋用個籠上,而家係碟上。 不過依然都幾好食。overall覺得依然不過不失

叫咗最經典同出名嘅雪山叉燒包,好似比以前越嚟越甜。

仲有蝦餃燒賣果d正常野

overall覺得依然不過不失
2019-06-28 563 瀏覽
-這家應該不陌生吧😎《添好運》香港最喜歡的頭位👉🏻酥皮叉燒包👀🥯酥皮焗叉燒包 ($20)墨西哥包面脆脆的🥰最高峰紀錄一人吃6個🤫🍗豉汁蒸鳳爪 ($18)小時候很抗拒雞爪🤭這家的雞爪肉肉的不會全是骨👍🏻🍤晶瑩鮮蝦餃 ($28)不過不失吧 沒有非常好吃的感覺👻______________________________score:8/10地址:北角和富道2-8號嘉洋大廈b-d號鋪分店:深水埗/尖沙咀/大角咀/中環/將軍澳
這家應該不陌生吧😎《添好運》
香港最喜歡的頭位👉🏻酥皮叉燒包👀

🥯酥皮焗叉燒包 ($20)
墨西哥包面脆脆的🥰
最高峰紀錄一人吃6個🤫

🍗豉汁蒸鳳爪 ($18)
小時候很抗拒雞爪🤭
這家的雞爪肉肉的不會全是骨👍🏻

🍤晶瑩鮮蝦餃 ($28)
不過不失吧 沒有非常好吃的感覺👻

score:8/10

地址:北角和富道2-8號嘉洋大廈b-d號鋪
分店:深水埗/尖沙咀/大角咀/中環/將軍澳
2019-06-14 458 瀏覽
今天早上到了潻好運點心專門店。顧名思義,是專門供點心的茶餐廳式經營,賣點是落單後即叫即做點心,需時15-20分鐘。不過人客也不會久坐,吃完便走。這裡不講究茶香水熱,一律供應銻茶壺很快水已不熱,所以茶錢只收三蚊一位。點心無論是蒸的炸的,上枱時都是新鮮出爐熱騰騰的。各樣點心的味道亦調得不錯,出品有保證。豉汁蒸鳳爪,微微辣味帶起豉汁味道,鳳爪爽腍花生入味。家鄉鹹水角,能感覺到是由熱鍋撈起不久的炸物,外脆內滑溜,饀料味美。金銀蛋瘦肉粥,食入口便知非米糊開的,是煲的有米粥,不錯。煎臘味蘿蔔糕,糕身雖軟但仍煎得金黃無散爛,吃到蘿蔔粒臘味不濃。 蜜汁叉燒腸,腸粉軟滑不會硬身,叉燒則較韌。兩個人叫了五籠點心,加埋茶錢埋單$106。

豉汁蒸鳳爪,微微辣味帶起豉汁味道,鳳爪爽腍花生入味。

金銀蛋瘦肉粥,食入口便知非米糊開的,是煲的有米粥,不錯。

蜜汁叉燒腸,腸粉軟滑不會硬身,叉燒則較韌。

兩個人叫了五籠點心,加埋茶錢埋單$106。
今日中午買外賣,兩份牛肉球一份叉燒包,睇住佢牛肉球淨喺裝咗一份,同阿姐講,打開外賣盒俾佢睇,點知佢態度好惡劣,呼呼喝喝,反而好似我做錯嘢咁,呢D食肆直頭係影衰香港,影衰埋頒獎畀佢嘅機構,呢啲頒獎機構仲有什麼公信力
2019-06-11
30 分鐘 (外賣自取)
2019-06-01 237 瀏覽
昨日去食北角添好運 去到坐低半小時 點了叉燒包一路都冇 一路追 服務員冇大反應後來 有幾個遊客 應該係由領隊帶去的 一坐低就放上各類點心 包括叉燒包於是我哋就同服務員理論 服務員態度差還叫我哋繼續等 香港人的舖頭 點解咁對香港人 到底 米芝蓮是怎樣拿回來的 真不明白後來 去埋單 已清楚說明叉燒包沒有到 結果還是收錢 到底是有心還是無意 大家想想 基本上冇下次 垃圾米芝蓮 如果想去的香港人 真係要細心想想
2019-05-25 225 瀏覽
今日同呀仔 拍下拖,推住架BB車路經北角,見有間添好運,晏晝4點幾無咩人,不如走去試下,今次係我第一次食添好運,結果極之失望。一入舖,呀姐見我推住架BB車已經用手指指住我兼用普通話喝住我話BB車唔比入,叫我放埋一邊,我問有冇highchair,佢話冇,我心諗咁叫我點食?抱住個仔食?講真我去茶餐廳食野從未試過有人話BB車唔比入,見佢趕客咁款我即刻掉頭推門想走。另一個呀姐見我想走即刻叫返我入黎話BB車可以入。坐低後另一位呀姐拎點心紙黎又係用普通話問茶位係咪兩位,我話BB唔飲茶,佢話都要收茶位因為佢霸左個位。我第一次聽有人咁講野,不過$3蚊我費事講咁多。我叫左出名既酥皮焗叉燒包,蝦蛟,牛腸。諗住佢d伙計態度差,食物應該ok掛,點知一樣係差,講真d野食真係好普通,任何一間連鎖酒樓都好食過佢,個牛腸難食到我個仔都唔吼(平時佢好鍾意食牛腸)。仲有d所謂茶,只係茶色既暖水,一d茶味都冇。佢地收銀機上面有塊鏡寫住「香港傳奇」,或者曾經係,而家一定唔係,我真係唔希望d遊客以為呢d就係香港美食,如果係就惨,d遊客一定嚇走哂。仲有,雖然我知佢地做大陸客生意多,亦未必分到香港人同大陸人,但我同d呀姐講廣東話d

佢地收銀機上面有塊鏡寫住「香港傳奇」,或者曾經係,而家一定唔係,我真係唔希望d遊客以為呢d就係香港美食,如果係就惨,d遊客一定嚇走哂。仲有,雖然我知佢地做大陸客生意多,亦未必分到香港人同大陸人,但我同d呀姐講廣東話d呀姐依然對住我講普通話,實在太離譜,話哂呢喥都係香港。

唔知其他分店係咪甘,總之呢間我唔會再幫襯。