2018-09-03 2117 瀏覽
香港舊式茶樓,蓮香居都算係非常出名的了,香港人外國人遊客都必定會來試試。響咁繁忙嘅餐廳裏面,夥計仲肯主動幫客人找位置,都唔係真係講到舊夥計咁火爆啫。每當一有新嘅點心車仔推出嚟,食吓個個都必定帶埋點心卡一擁而上,睇吓有冇自己啱食嘅點心再攞返埋位。先搶到嘅係咖喱魷魚,內有牛筋同埋麵筋,由於咖喱味唔入味嘅關係,魷魚點彈牙,牛筋幾淋同麵筋本身幾索味都變咗冇乜用了。阿姐極力推介嘅豬潤燒賣,仲話呢碟係最靚嗰客。舊式嘅點心多數都係三高,當然呢度嘅燒賣都係肥豬肉勁多,入面有隻蝦仁仔,味道都還可以,不過面頭嘅豬潤就又乾又實。不過朋友就話嗰啲蒸出來的水好香,直頭當豬膶湯咁飲咗。再跟住就係蒸魚雲同埋棉花雞,魚雲味道不明,魚肉霉淋,好在唔腥。棉花吸嘅湯汁味道都幾好,嗰塊比梳打粉發到化哂嘅瘦肉我真係無食。最後仲搶咗籠奶皇包,舊式嘅奶皇包裏面係好似漿糊咁一pat pat,味道都尚算唔錯,不過我真係可能食慣咗新式嘅流心奶黃包了。