2021-12-10
探索屯馬線第二集,發現呢邊有唔少居酒屋,同呢個隱世嘅神秘地帶好夾,有種孤獨美食家走入橫街窄巷嘅代入感。野菜條伴鯷魚醬作為前菜交足功課,鯷魚醬全程座熱,暖暖地好有魚味,為野菜條生色不少。 尤其鍾意沙葛條好多汁好清甜,好似食緊梨咁爽脆。刺身盛合 ($338)作為唔鍾意白身魚嘅代表,不得不讚眼前係我見過最有光澤最新鮮嘅油甘魚,入口魚味好濃完全唔腥。 海膽亦都係超水準發揮,就係甜到連一細塊都㗳得出個甜味,雖然好有心機地配左紫菜,但空口食先唔會嘥料。鐵板牛油刀貝 ($128)曾經食過海鮮蒸鍋對刀貝一試難忘,本來以為清蒸以外嘅煮法會徙咗清甜嘅刀貝,但原來加牛油汁會更加香,完全唔會油膩,連汁都飲埋。 刀貝脹卜卜,爽口彈牙夠鮮甜。雞翼串 ($28)雞翼已經開左邊,令火力更加平均。 除咗香噴噴之外,真係一路食一路滲出肉汁,呢個手工其實賣貴一倍都唔過份。煙燻五重芝士pizza ($108)同樣用返呢度最耍家嘅炭爐煮法,好特別地個Pizza底真係食到炭燒香味。 食到尾依然有拉絲效果,少有地真係芝士有芝士味,唔會太鹹或者膩。
刺身盛合 ($338)
鐵板牛油刀貝 ($128)
雞翼串 ($28)
煙燻五重芝士pizza ($108)