2019-03-29 232 瀏覽
下星期去韓國旅行,提前同媽媽食生日🎂飯。 當然選擇佢最愛既中菜啦。去左旺角接媽媽放工,然後一起黎依間富臨皇宮。-媽咪成日同朋友黎依間酒樓飲茶,話點心唔錯,但晚餐就未試過。 小菜都有多款選擇,而且價錢唔貴呀。 媽媽佢永遠都唔捨得仔女花錢呢。所以每次話請佢出街食飯,都要邀請好幾次佢先答應😅-我地見到poster 可以三選一款😋手抓跳舞雞皮脆肉嫩;點上沙薑汁更為惹味-另外還點了一試小菜,最喜歡的有😋砵酒焗桶蠔用砵酒的香甜提昇蠔的鮮味;蠔的size 是珍寶級、肥嘟嘟有咬口薄薄麵粉炸得外層香脆,咬落中間多汁-😋美極香薯牛仔粒雖然牛柳粒是主角,但上桌後總是最先被吃光的是薯仔粒😆薯粒色澤金黃、炸得入味牛柳是牛肉中最細嫩的部分,簡單煎香已能帶出肉味,肉質軟嫩👍🏻-媽媽鍾意飲湯,我地點左滋補湯水齊齊飲😋金銀菜燉白肺白肺湯係媽媽既最愛,由於烹煮一碗白肺湯工序多而繁複,並非間間餐廳有得供應。所以今晚見到餐牌有,有點驚喜呢。十分足料!菜乾好香,湯底清甜,呷一口暖入心扉。-
我地見到poster 可以三選一款

😋手抓跳舞雞
皮脆肉嫩;點上沙薑汁更為惹味
另外還點了一試小菜,最喜歡的有
😋砵酒焗桶蠔

用砵酒的香甜提昇蠔的鮮味;
蠔的size 是珍寶級、肥嘟嘟有咬口
薄薄麵粉炸得外層香脆,咬落中間多汁
😋美極香薯牛仔粒

雖然牛柳粒是主角,但上桌後總是最先被吃光的是薯仔粒😆
薯粒色澤金黃、炸得入味
媽媽鍾意飲湯,我地點左滋補湯水齊齊飲
😋金銀菜燉白肺

十分足料!菜乾好香,湯底清甜,呷一口暖入心扉。