2023-03-30
一直從朋友口中得知Hotel Icon的buffet有著好高的評價,特別係佢地獨有的榴槤甜品,復常之後決定要黎試一次。早在兩三個星期前就要在它的官網上預訂並交上訂金,而我今次就訂了星期六的lunch buffet ,盛惠$688 +10%。攞野食的環境得不錯,種類也很多,因為星期六日的關係,所以lunch buffet都會提供生蠔,每人仲會送上一杯香檳,感覺很chill。經過幾輪的覓食,終於試到大部分的食物。提供生蠔的確是賣點,但質素只是及格。冷盤方面,都沒有太大驚喜。刺身方面更加令我提不起興趣。不過,熱食的確拎返唔少分數,例如燉湯,東南亞食物,焗帶子,泰式船面等等,都令我覺得有驚喜。甜品方面,更加係好高分,因為每款甜品佢地都會有榴槤口味,有D入面更加會有榴槤肉,什至係有一盤榴槤肉比客人隨意添加落雪糕或其他甜品,對於榴槤控的我實在沒有什麼抵抗力。