2018-02-20
臨近歲晚, 因為要買新衫新鞋過年, 俾個籍口自己可以瘋狂shopping, 行到來到旺角最熱鬧條街, 在街上接到宣傳單張, 就在我們身處的大廈樓上, 有間又可以打邊樓又可以食日式放題的食肆, 真係好吸引, 正好我們也要搵地方歇腳醫肚, 所以唔駛諗, 我們一行幾人就上咗去位於這大廈三樓的食肆, 一入門口已見到旁邊的角落已放滿唔少打邊爐的材料, 仲有幾個雪櫃, 裡面放滿各種支裝罐裝的飲品, 係任食任飲的.我們一行四人座在舒適的卡位, 見到有四鍋湯底的款式, 我們很是雀躍, 可以選四款唔同湯底, 打邊爐的食材, 除了各款牛, 羊肉及海鮮需要落order之外, 其他食材都是在門口個角落自取, 當然各式肉類及海鮮都是任叫任食的. 選好湯底, 我們又叫了些日式放題必食的剌身, 壽司及炸物等等, 等待火鍋湯底滾起之時, 又可以食下日本食物滿足口腹之欲, 我們叫了三文魚刺身,赤貝刺身, 鮑魚片等等, 仲有火焰三文魚壽司, 海柳沙律醬壽司等等, 相當之唔錯, 三文魚刺身肥美鮮甜, 壽司的壽司飯酸度啱啱好, 很是開胃, 凈係食這日式食物, 我已經覺得係超值, 仲有邊爐可以打, 呢間真是我的至愛, 我最鍾意
我們一行四人座在舒適的卡位, 見到有四鍋湯底的款式, 我們很是雀躍, 可以選四款唔同湯底, 打邊爐的食材, 除了各款牛, 羊肉及海鮮需要落order之外, 其他食材都是在門口個角落自取, 當然各式肉類及海鮮都是任叫任食的. 選好湯底, 我們又叫了些日式放題必食的剌身, 壽司及炸物等等, 等待火鍋湯底滾起之時, 又可以食下日本食物滿足口腹之欲, 我們叫了三文魚刺身,赤貝刺身, 鮑魚片等等, 仲有火焰三文魚壽司, 海柳沙律醬壽司等等, 相當之唔錯, 三文魚刺身肥美鮮甜, 壽司的壽司飯酸度啱啱好, 很是開胃, 凈係食這日式食物, 我已經覺得係超值, 仲有邊爐可以打, 呢間真是我的至愛, 我最鍾意食的兩樣(打邊爐 + 日式放題)都有齊, 真是勁高興, 一次過可以滿足我兩個願望, ha ha ha….
食咗日式食物, 我們的四款湯底的火鍋也已開始翻滾,我們陸陸續續將美國肥牛放入自已喜愛的湯底, 我用小辣的麻辣湯底, 紅紅的辣椒漂浮在湯面, 仲夾雜住花椒的麻香, 但食落一D都唔辣, 很適合我的口味, 小小辣加小小麻, D肥牛沾滿麻辣香, 非常惹味, 肥牛食落口好甘香, 好快美國肥牛已被我們一掃而空, 於是我們又再order美國牛小排, 美國肥牛, 羊肉等等肉類, 第二輪order都好快來到我們面前, 我們這班食肉獸今日真是好滿足, 無論日式放題抑或中式火鍋, 這間都是無限量供應, 食飽飽之後仲有日式甜品, 哇, 勁豐富!
最令我驚喜的, 是門口任取食材裡有日式拉面供應, 我都是第一次在可以打邊爐的食肆見到有日式拉面, 我超鍾意食日式拉面, 雖然食到飽飽, 但我都落了一個用獨立包裝包住的手式拉面在麻辣湯的湯底裡, 仲落了幾塊午餐肉, 幾條西洋菜, 我要自制一碗美味的日式拉面, 幾分鐘之後, 我撈起的拉面, 食一啖, 哇, 好食到無得頂, 面身唔軟又唔硬, 有咬口, 我鐘意食有咬口的拉面, 少少辣, 而且索晒湯底精華, 真的是好好食, 即始好飽, 我都將一包拉面食晒入肚, 真係好好食.
呢餐真係好滿足, 食咗咁多唔同類型的食物, 又有日式放題, 又有中式打邊爐, 食材都相當唔錯, 物超所值, 係大胃王嘅一定可以食番本, 最開心的是有我至愛的拉面食, 下次一定會再幫襯.