2015-05-31 337 瀏覽
今晚放工去銅鑼灣買野,shopping 完之後就開始想食野了,但今日成日都落雨都唔想周圍行,不過忽然想到,下雨天平日門口經常排長龍既舖頭會不會無人排呢,於是我行咗去登龍街睇下,結果不出我所料,平日咩時候來都門口排滿人的三田製麵所真係無人排,嘻嘻 ,見到咁,我當然咩都無諗就一支箭咁行咗入去啦。坐下之後就開始睇我要食咩,看看身旁兩枱都是點了沾麵,但我今日想食拉麵,所以就揀咗三田特製拉麵。這店除沾麵有分小、中、大 ,拉麵也有分中,大,價錢相差$10。三田特製拉麵($78) - 湯底是用上豬骨、雞骨、野菜和魚製成,令湯汁非常濃郁,而且富有魚的鮮甜,油份比較多但可以接受,入口不會死咸,豚骨跟魚介味兩者亦算平衡得到,味道都算OK。麵條用上幼身的直身麵條,麵量是普通一人的份量,入口時麵條夠滑身,想不到這麼幼身的麵食落口感煙韌,有彈性。讚喎叉燒只有一塊,厚度適中,看起有點乾身, 入口肉質還未算得上"鞋"口,但食起來比較乾筍絲入味,帶點爽脆,幾好.拉麵本身沒有菜,於是我另外加了野菜(溫)野菜 ($10) - 只屬一般野菜,無乜特別。最後來一杯啤酒 ($38)如果下次唔駛排隊我會來試埋個占麵
,見到咁,我當然咩都無諗就一支箭咁行咗入去啦。

三田特製拉麵($78)
三田特製拉麵

筍絲入味,帶點爽脆,幾好.
拉麵本身沒有菜,於是我另外加了野菜

(溫)野菜 ($10)
- 只屬一般野菜,無乜特別。
(溫)野菜

最後來一杯啤酒 ($38)
啤酒
如果下次唔駛排隊我會來試埋個占麵