2019-07-02 110 瀏覽
日本浜燒意思即捕即燒 ,好嚮往日本漁市場附近會有一些燒烤店,將海鮮新鮮即燒,還可吃到最原汁原味呢!有朋友介紹呢間位於銅鑼灣的浜燒店,於是邀請左同樣喜愛日本美食的友人去試下,good food, good mood. 龍蝦浜燒$598龍蝦係我個人至愛海鮮,問了店員,話新鮮龍蝦會再配味噌醬 蟹糕來燒,聽到相當吸引,立即order 來吃。店員送上新鮮生猛龍蝦給我們看看及影相打卡,大過手掌size呢。廚房劏好後 ,由店員貼心為我們將味噌醬 蟹糕放在龍蝦肉上,厚厚一層,好似幫佢敷mask 咁。敷完再燒,肉滲哂濃厚蟹羔味,蟹羔燒後再香,可以一舊舊咁吃,再食龍蝦肉,肉雖有些黏殻,但肉質是爽甜的,鮮甜極致,雙層口感 令人回味無窮!另外我們點了以下幾款貝類海鮮,店員也先將新鮮未切的貝類給我們拍照,之後才回廚房將內臟清潔處理等。活日本帆立貝燒$276店員非常貼心為我們將帆立貝剪粒,帆立貝兩粒,建議有兩種不同燒法,我們也均試了:1)清酒煮:淡淡清酒味,燒後酒精揮發,只保留香甜味,大大粒帆立貝肉厚彈牙。2)牛油加醬汁:此味較惹味香濃,朋友跟我都大讚!活日本北寄貝浜燒$198加入海帶燒,北寄貝肉非常爽甜,燒後保

龍蝦浜燒$598

活日本帆立貝燒$276
2)牛油加醬汁:此味較惹味香濃,朋友跟我都大讚!

活日本北寄貝浜燒$198
加入海帶燒,北寄貝肉非常爽甜,燒後保留海水鮮味,海帶更令味道鮮甜!

活日本響螺浜燒$328
也是加入海帶來燒,這螺用口感帶點煙韌,但也彈牙的,螺肉味道爽鮮。

特製黑松露炙焼平目魚邊沙律 $138
平目魚邊輕輕灸燒過,魚味更香,不帶腥,肉軟滑,配上黑松露醬提升鮮味,而沙律有菜,牛油果,甜茄,醮上沙律醋,酸酸甜甜好開胃呢!

最尾還點了甜品
桃味雪葩$58
原個桃中間放著桃肉雪葩,奶味濃軟綿綿好香滑!

喜歡桃味雪葩清新又健康,為呢一餐作完美句號!
吃完這餐彷佛回到日本,幾款浜燒海鮮令人回味,多謝朋友跟我食餐好。

最後看到牆上寫著晚上9:30pm後飲品買一送一呢。