2014-05-06 4360 瀏覽
一月底o既星期六下午,去完就快結業o既添財記午餐,再去九龍城廣場睇下 Forever Friends 商場賀年裝飾,搭車離開九龍城之前,去左衙前塱道o既潮州食品店元合買魚蛋店內售賣各款潮州食品,好似各款潮州粿,蘿蔔糕,蝦棗及螄蚶,潮州人店舖梗係要做埋魚蛋,見到有個用竹製成o既盤盛載炸魚蛋及炸魚片頭,另外魚蛋及魚片頭都分開有蔥花同埋冇蔥花兩款聽到店員話無論有蔥花抑或冇蔥花o既魚蛋都係賣每斤$76,其實呢個價錢絕對唔平,呢間魚蛋應該貴過一般街市凍肉店幾多,不過聽人講佢地o既魚蛋好好食,所以我打算買半斤有蔥花炸魚蛋試下,店員將一個竹盤內o既炸魚蛋放入膠袋,再用磅睇下重量,磅過差不多半斤份量,店員話不如要埋竹盤內o個兩粒,最後收我$42另外,臨走前見到門口有好多臘鴨,原來元合農曆新年前有臘鴨賣,聽到店員話$72一斤,一隻就大約$200,當時剛有新貨返,若果買到返屋企要放臘鴨入雪櫃,如果唔係放唔到過年,見到有人想同人夾份每人買半隻添!魚蛋拎到返屋企後,打開個膠袋大約有14粒,將部份蔥花炸魚蛋用黎煮麵食,魚蛋都算大粒,有幾多蔥,食落彈牙爽口,魚味豐富但唔會腥,魚蛋鮮甜,唔多覺有碎骨元合老闆莊師傅黎

臘鴨
蔥花炸魚蛋
元合老闆莊師傅黎自潮揚,佢曾經接受電台訪問,佢話用門鱔,九棍及 (魚或)魚做魚蛋係最靚,冬天o既魚蛋係最靚,因為o的魚比較新鮮及靚,至於夏天o的魚蛋比較難造o的,要落多o的冰造

呢間專賣潮州食品o既元合係前面店舖後面工場,呢種形式o係香港真係買少見少,自從遊輪碼頭開左之後,九龍城o的舖位升值,據聞而家間舖估計值七千萬
,俾你賣左間舖嘆世界抑或繼續包韭菜粿呢? 好擔心遲o的週圍都係莎莎藥房米蘭站呀!

日後去開九龍城,都會再黎支持下呢間潮州舖老店,試下買其他潮州食品
2014-01-25
外賣自取
$42 (其他)
蔥花炸魚蛋