2021-11-21 558 瀏覽
今日去觀塘搵朋友食飯,朋友介紹日日香鵝肉飯店,話嗰度嘅鵝肉靚,又抵食。餐廳在Two Harbour Square, 座位闊落坐得舒服,裝修新淨企理。Menu上嘅選擇主要係滷水鵝肉、鵝片、仲有好多滷水小食例如紅腸、豬大腸、豬腩肉、豬手等選擇。我哋叫咗個二人餐,有一碟中鵝肉,兩款小食,一碟滷汁時蔬,兩個燉湯,兩個白飯,我哋另外加咗兩杯熱飲,加埋$250 ,真係好抵食拗,食得好飽,而且食物質素都好唔錯。鵝肉除咗大大碟,仲啖啖肉,肥瘦適中,好有鵝肉嘅香味,肉質夠林,滷水都好香好入味,配埋白醋醬汁,酸酸地更加開胃。小食我哋揀咗豬耳同豬腩肉,兩款小食嘅份量都唔少,而且日日香嘅滷水汁真係好味,豬耳同豬腩肉都係入晒味,有夠林,真係冇得頂。滷水時蔬我哋揀咗芥蘭,芥蘭好新鮮大大棵,非常爽脆,呢個餐包埋菜真係非常適合,食咗咁多肉當然要食多啲菜啦!燉湯係蟲草花雞湯,非常足料,燉湯好清甜熱辣辣,正個阿媽煲嗰啲,材料又多,黎到真係要試吓。